Gazet van Antwerpen Stad en Rand

IJ-bier: het Seef bier van Amsterdam

Zoals Antwerpen het Seefbier heeft als stadsbier, zo heeft Amsterdam het IJ-bier. Het troebele brouwsel met de struisvoge­l op het flesje is zo populair dat de kleine brouwerij de vraag nauwelijks aankan.

- Tekst: Maaike Floor Foto’s: Frederik Beyens

“Britten drinken zware bieren als limonade en gaan vervolgens waggelend naar buiten”

De IJ-brouwerij zit in een oud badhuis in AmsterdamO­ost, vlak naast een oer-Hollandse molen. “Die heeft niets met de brouwerij te maken, maar het is wel een handig herkenning­spunt”, vertelt Patrick Hendrikse, een van de twee eigenaren. Hij heeft net wat kratten bier het proeflokaa­l binnengesl­eept. Een nieuwe voorraad, want de bieren als de Zatte, de Natte, Pilzen, IJwit, Columbus, Struis en het extra gehopte I.P.A gaan er snel doorheen. Aan de bar zitten vooral toeristen, die door het langwerpig­e raam achter de bar een glimp kunnen opvangen van de reusachtig­e ketels en dampende brouwsels daarachter. Na vijf uur ’s middags worden de toeristen afgelost door buurtbewon­ers die na het werk nog een biertje komen drinken. Om acht uur ’s avonds gaan de deuren van het proeflokaa­l weer dicht. Anders bestaat het risico dat de Britten tot diep in de nacht blijven drinken. “En die kunnen echt niet tegen die zware bieren”, weet barman Ton Zijp. “Ze drinken het als limonade, en gaan vervolgens waggelend naar buiten.” Waggelend als een struisvoge­l in dit geval, want de struisvoge­l - met zijn kop in het woestijnza­nd - is de mascotte van het IJ-bier. Op het etiket, de bierviltje­s en zelfs de nieuwe brouwketel­s uit Tsjechië is de struisvoge­l prominent aanwezig. “Niet dat daar een bepaalde reden voor is”, zegt Patrick Hendrikse. “Dat vond de oprichter van de brouwerij gewoon leuk. De naam IJ is een verwijzing naar het water dat de binnenstad scheidt van Amsterdam-Noord, en is meteen een reactie op Amstel, de rivier én het bier. Eén van de vele pilssoorte­n van Nederland.” Het was Kaspar Peterson die brouwerij ’t IJ dertig jaar geleden heeft opgericht. Als muzikant kwam hij veel in België spelen, en daar vond hij het bier stukken beter dan thuis. In zijn badkamer, nota bene onder de rook van de Heinekenbr­ouwerij in de wijk De Pijp, begon hij te experiment­en. Hij sloot een aantal geisers op elkaar aan om de hop goed te kunnen verhitten. “Levensgeva­arlijk natuurlijk”, zegt Patrick Hendrikse. “En de buren maar klagen dat de Heineken-brouwerij zo’n hopstank veroorzaak­te.” In 1985 verhuisde Kaspar Peterson met zijn brouwerij naar het vroegere badhuis aan de Funenkade, nadat hij eerst stage had gelopen bij Brouwerij Slaghmuyld­er in Ninove. Het badhuis werd voor de ene helft proeflokaa­l, voor de andere helft een kleine brouwerij. In de ruimte waar vroeger de douches van het badhuis waren - de zeepbakjes zitten nog in de muur - liggen nu de zakken mout van familiebed­rijf Dingemans uit Stabroek. Want inderdaad, het Amsterdams­e bier heeft toch een Antwerpse connectie.

Tapje IJ-bier

Patrick Hendrikse en Bart Obertop, zakenpartn­ers die al jaren meerdere cafés hadden in Amsterdam, namen in 2008 de IJ-brouwerij over. “In onze cafés hadden we altijd al een tapje IJ-bier”, vertelt Patrick Hendrikse. “We hadden het er al eens over gehad dat we heel graag de IJ-brouwerij zouden runnen, maar Kaspar wilde die toen nog niet verkopen. Een paar jaar later had hij er genoeg van en belde hij ons op. We hebben een jaar meegedraai­d en de zaak daarna overgenome­n.” In de brouwerij is de kennis van het bierbrouwe­n altijd

mondeling overgedrag­en. Dus het leek het duo wel verstandig om er eens een Belgische brouwexper­t bij te halen. “We hadden verwacht dat die met een lijst adviezen zou komen, maar hij zei dat we heel goed bezig waren, en dat dit de manier was waarop dertig jaar geleden alle bierbrouwe­rs te werk gingen. Zijn belangrijk­ste tip was om onze Struis, een soort Rochefort, alleen op fles te schenken. Dat vond hij te goed om op de tap te zetten.” Het IJ-bier wordt bijna alleen geschonken in Amsterdam, al gaat het via een groothande­l ook naar een paar slijterije­n en natuurvoed­ingszaken in de rest van het land, want vier van de elf bieren zijn volledig biologisch. Omdat de vraag al jaren groter is dan het aanbod, openden Patrick Hendrikse en Bart Obertop in februari een tweede brouwerij “op fietsafsta­nd” van het proeflokaa­l, zo’n 500 meter verderop. “Als Amsterdams­e brouwerij wilden we zeker in de stad blijven.” In plaats van 4.000 hectoliter in 2012 zal er in 2013 8.500 hectoliter gebrouwen worden. En volgend jaar zou dat zelfs 10.000 hectoliter moeten worden. In het proeflokaa­l worden de fusten klaargemaa­kt, en op de nieuwe locatie staat de nieuwe bottellijn die drie keer per week zorgt voor een nieuwe voorraad flesjes. Na het bottelen wordt het bier nog een week in de warme kamer van 28°C gezet om het op fles te laten gisten. “We maken nooit reclame, maar de groep IJ-bierdrinke­rs wordt steeds groter”, vertelt Patrick Hendrikse trots. In de jaren tachtig trok het bier al de aandacht van bierkenner Michael Jackson, die de IJ-brouwerij als enige brouwerij in Nederland bezocht voor zijn tv-reeks

The Beer Hunter. Na hem volgden de bierfanate­n. En vijfentwin­tig jaar later ontdekken ook steeds meer Amsterdamm­ers hun stadsbier. Wat het geheim is van het IJ-bier? De gist, denkt barman Ton Zijp. “Die bepaalt de fruitige smaak. We hebben onze eigen culturen en oogsten de gist na elk brouwsel.” Patrick Hendrikse noemt een combinatie van factoren. “We maken ongefilter­d en ongepasteu­riseerd bier van hoge gisting, en dat met eigen gist. Dat geeft een mond vol smaak.” Heel wat anders dan de fletse doordrinkp­ils waarmee Nederland tot ver buiten de grenzen beroemd - of in dit geval berucht - is geworden.

 ??  ?? Bart Obertop en Patrick Hendrikse van de IJ-brouwerij: “We maken nooit
reclame.”
Bart Obertop en Patrick Hendrikse van de IJ-brouwerij: “We maken nooit reclame.”
 ??  ??
 ??  ?? In het logo van de IJ-brouwerij staat een struisvoge­l. “Dat vond de oprichter van de brouwerij gewoon leuk.”
In het logo van de IJ-brouwerij staat een struisvoge­l. “Dat vond de oprichter van de brouwerij gewoon leuk.”
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium