Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kinderen moeten meer melk drinken

Campagne voor scholen en ouders stipt belang ‘witte snorretje’ aan

- SYLVIA MARIËN

Een kwart van de kinderen drinkt helemaal geen melk en hoe langer hoe minder scholen bieden de leerlingen melk aan. Nochtans is melk belangrijk in de groei - voor spieren, botten, tanden, huid en haar. Een nieuwe campagne moet kinderen weer aan het witte goud krijgen.

De Melkbrigad­e. Mik, Mak en Mon. In uw jeugd werd u er allicht vaak genoeg aan herinnerd hoe gezond en lekker melk is. Was het niet thuis, dan wel op school. “Het schoolmelk­systeem

(scholen kunnen een Europese subsidie krijgen als ze melk aan hun leerlingen aanbieden, red.) bestaat nog wel”, zegt voedingsde­skundige Inge Coene van het Nutrition Informatio­n Center (NICE). “Maar steeds meer scholen haken af. Door de complexe administra­tie die erbij komt kijken, maar ook omdat leerlingen melk niet lekker of cool genoeg vinden.”

Volgens een onderzoek van de Vlerick Management School drinkt 49% van de basisschoo­lleerlinge­n ‘s ochtends melk. Telkens 30% drinkt chocomelk of fruitsap, 26% water, 15%koffie,14%thee.Zehebbenee­n voorkeur voor zoet, ook in hun ontbijt. De meerderhei­d eet choco of confituur op de boterham

(zie grafiek).

Een op de vier kinderen drinkt helemaal geen melk meer, zo blijkt uit de studie. Een derde van de ‘nietmelkdr­inkers’ zegt te zijn gestopt tussen hun vijfde en achtste. Iets meer dan de helft drinkt geen melk omdat “ik het niet lekker vind”. 27% omdat “ik geen melk moet drinken van mijn ouders”. En 22% omdat “melk niet goed is voor de gezondheid”.

“De afgelopen jaren is er wat con- troverse ontstaan rond melk”, zegt Coene. “Er zijn wetenschap­pelijke studies die niet onverdeeld positief zijn.”

Discussie

Tegenstand­ers zeggen dat melk het ontstaan van prostaat- en eierstokka­nker in de hand werkt. Er is ook discussie over de rol van melk bij botontkalk­ing of osteoporos­e. En over de hoeveelhei­d calcium die we nodig hebben, is ook niet iedereen het eens.

Coene: “Toch is het belangrijk te stellen dat er genoeg wetenschap­pelijk onderzoek is over het belang van melk in een gezonde, evenwichti­ge voeding. De aanbevolen hoeveelhei­d voor kinderen tussen 6 en 11 jaar is 450 ml of drie glazen magere of halfvolle melk per dag. Voor leer- lingen tussen 12 en 18 jaar is het 600 ml of vier glazen. Kinderen tot zes jaar drinken het best 600 ml melk per dag. Let wel: tot vier jaar volle melk, daarna magere of halfvolle. Aan die hoeveelhed­en komen de meeste kinderen niet, blijkt uit onderzoek. Daarom is het zo belangrijk dat ze melk op school aangeboden krijgen. Nu drinken ze daar vooral water en gesuikerde dranken.”

Schrikken van belang

Daarom lanceert Tetra Pak nu een Vlaamse schoolmelk­campagne om scholen, ouders en kinderen te overtuigen van het belang van melk door een melkspaara­ctie, een schoolmelk­wedstrijd en een educatieve en interactie­ve website.

Juf Tanya Paulussen (27), leerkracht in het vijfde leerjaar van Via Louiza in Antwerpen is al helemaal gewonnen voor melk. “Op school focussen we de jongste jaren sterk op gezonde voeding”, zegt ze. “Tijdens de middagpauz­e krijgen de leerlingen­water,theeofmelk.Wanneerwe het in de klas hebben over het belang van melk, vallen heel wat kinderen uit de lucht. Hun ouders schenken er soms weinig aandacht aan. Schoolmelk doet hen wel begrijpen dat ze melk nodig hebben.”

www.melkopscho­ol.be

 ?? FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN
FOTO BART VAN HOEYDONCK ?? Juf Tanya Paulussen met haar leerlingen van het vijfde leerjaar van Via Louiza in Antwerpen: “Sommigen vielen uit de lucht toen ze hoorden hoe belangrijk melk voor ons lichaam is.”
FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN FOTO BART VAN HOEYDONCK Juf Tanya Paulussen met haar leerlingen van het vijfde leerjaar van Via Louiza in Antwerpen: “Sommigen vielen uit de lucht toen ze hoorden hoe belangrijk melk voor ons lichaam is.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium