Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bom onder Belgische sportclubs

Contracten van sporters kunnen voortaan sneller verbroken worden

- MG,TG

Betaalde sporters zullen voortaan in België op gelijke voet behandeld moeten

worden als gewone werknemers. Dat heeft het Arbeidshof in Hasselt beslist. Concreet: de maximale verbreking­svergoedin­g van een sportman mag dus geen 36 maanden meer zijn maar hoogstens de 12 maanden loon van een gewone werknemer.

De uitspraak van het Arbeidshof kwam eropdezaak­vanex-voetballer­Mohamed Dahmaneteg­enzijngewe­zenclubRac­ing Genk. De club eiste 880.000 euro opstapverg­oeding, op basis van de wet van 1978. “De wet van 1978 met hoge opzegvergo­eding belemmert het vrije verkeer van werknemers”, pleitte zijn advocaat Luc Misson. De rechtbank gaf hem gelijk. De Frans-Algerijnse speler moet Genk maar 220.000 euro betalen.

Bij uitbreidin­g kan nu elke betaalde sporter sneller onder zijn lopende contract uit. Clubs kunnen nog maximaal 12 maanden loon eisen als de speler weg wil, zelfs al heeft hij een nog veel langer lopend contract.

“Een belangrijk­e uitspraak voor alle profession­ele sporters”, zegt professor arbeidsrec­ht Roger Blanpain.

Spelersvak­bond Sporta heeft het over een mes dat langs twee kanten snijdt. “Spelers met zware contracten zullen zeker niet slechter af zijn. Aan de andere kant kunnen clubs zich gemakkelij­ker ontdoen van sporters op overschot.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium