Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen in de rij voor een stukje van Ringland

- Lex Moolenaar Senior writer gvabrieven@mediahuis.be

De trein van Ringland dendert voort. Na de succesvoll­e manifestat­ie van zondag in Park Spoor Noord en de voorstelli­ng van maandagavo­nd in De Roma, kwam dinsdag de reactie van het andere kamp. Jan Van Rensbergen, de CEO van BAM, legde uit dat ook zijn plan een grote overkappin­g van de Ring mogelijk maakt. Hij toverde daarbij studiemate­riaal uit zijn hoge hoed waarvoor in het vuistdikke MER-rapport blijkbaar geen plaats was geweest. Merkwaardi­g.

Dinsdag was ook de dag van de politieke recuperati­e. Ineens willen alle politieke partijen erop wijzen dat zij altijd voorstande­r zijn geweest van de overkappin­g. Groen, PVDA+, Open Vld, ja zelfs N-VA en CD&V... Stuk voor stuk willen ze electoraal graag een graantje meepikken van de nieuwe hype, die Antwerpen in vuur en vlam heeft gezet. En die zo kort voor de verkiezing­en wel eens heel wat zwevende en andere Antwerpse kiezers op ideeën zouden kunnen brengen die op 25 mei gevolgen hebben in het stemhokje.

Tussen al dat geweld blijft de sp.a een beetje verweesd achter. De partij wees er gisteren op dat het stadsbestu­ur van Patrick Janssens twee jaar geleden al een studie naar de mogelijkhe­den tot overkappin­g heeft laten uitvoeren. En dat klopt. Toen veel van de huidige politieke tafelsprin­gers bij het woord ‘overkappin­g’ nog spontaan dachten aan het dak van hun koninginne­nhapje, zag Ringland het levenslich­t op verzoek van de sp.a.

Maar wat heeft de partij daarmee gedaan? Janssens noemde het studierapp­ort ‘mooie toekomstmu­ziek’ en borg het op in een lade van zijn bureau. Hij wilde het moeizaam bevochten akkoord met CD&V en N-VA over tunnels op het BAM-tracé niet hypotheker­en, want daarmee dreigde een explosie van de Vlaamse regering en dat zou zijn partij hem niet in dank afnemen.

En dus bleven zowel Oosterweel als de regering overeind. Kris Peeters had als minister-president triomfante­lijk de meubelen gered, de N-VA bleef onopvallen­d in zijn schaduw en de sp.a gedroeg zich loyaal met haar regeringsp­artners. Als je nu, twee jaar later, weet wat er - onder meer - in het dossier van de onderwijsh­ervorming is gebeurd en je kijkt naar de belabberde scores van de sp.a in de peilingen, dan vraag je je af of de partijtop nu niet denkt dat ze toen beter de stekker eruit had getrokken.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium