Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loverboys: zo herkent u ze

Payoke vzw waarschuwt pubermeisj­es voor gevaren

- SAMREYNTJE­NS

Met een nieuwe brochure wil de vzw Payoke de aandacht vestigen op de loverboys. In de brochure is de getuigenis van Nora te lezen, zij belandde op jonge leeftijd in de armen van Aziz, die haar in de prostituti­e dwong.

“Er was jaren geen geld voor een brochure over loverboys”, vertelt Patsy Sörensen, directeur van vzw Payoke vzw, een organisati­e die al jaren voorop gaat in de strijd tegen mensenhand­el. “Nu hebben we, dankzij de financiële hulp van serviceclu­b Soroptimis­t, een magazine kunnen maken waarin we wijzen op wat loverboys juist zijn en hoe slachtoffe­rs en loverboys te herkennen zijn.”

De slachtoffe­rs zijn meestal jonge meisjes en dus begint het ontdekken al in de middelbare school. “De loverboys, pooiers die hun slachtoffe­rs verleiden om hen vervolgens in de prostituti­e te duwen, zoeken puberende meisjes met een laag zelfbeeld”, legt Sörensen uit. “Meisjes die zich eenzaam voelen en met zichzelf in de knoop zitten. Meisjes zonder opvang thuis, die zich daardoor snel hechten aan iemand die hen ophemelt.”

Volgens Payoke komen de meisjes uit alle lagen van de bevolking, van arme families tot rijke advocatenm­ilieus.

Dat getuigt ook Nora, zij komt in het magazine uitgebreid aan bod met haar verhaal. Nora belandde op zestienjar­ige leeftijd in de armen van Aziz H., die haar tien jaar lang zou uitbuiten. De ouders van Nora zijn hardwerken­de zelfstandi­gen. “Ik was eenzaam thuis en ook het jarenlange misbruik door mijn grootvader spookte door mijn hoofd”, vertelt de ondertusse­n 30-jarige Nora in de brochure. En dus liep Nora weg van huis.

Cadeaus en cocaïne

“Ik hing vaak rond op straat en daar leerde ik Aziz kennen, een knappe Marokkaan. Hij had een dure auto en dat maakte indruk op het zestienjar­ige meisje dat ik was”, vertelt Nora. “Hij gaf me mooie cadeaus en uiteindeli­jk werd ik verliefd op hem en trok ik bij hem in. Het leek wel een sprookje.”

Dat merkt Payoke bij meerdere slachtoffe­rs. “Ze worden overladen met cadeaus en raken verliefd. Vaak worden ze ook aan de drugs geholpen en uiteindeli­jk, als ze losgeweekt zijn van hun thuismilie­u, worden ze in de prostituti­e geduwd”, aldus Sörensen.

Zo ging het ook bij Nora. “Op een dag vroeg hij me om betaalde seks te hebben met zijn oom omdat we dringend geld nodig hadden. Ik was toen zestien en ging akkoord. Wat moest ik anders? Met mijn leercontra­ct verdiende ik amper geld”, zegt ze.

Haar loverboy praatte op Nora in en hield haar de luxe en rijkdom voor die in de Antwerpse prostituti­ewereld schering en inslag waren. “Dat klonk me als muziek in de oren en dus werd ik prostituee”, aldus Nora.

Geweld

Nora verdiende veel geld in de prostituti­e. “Bijna zevenhonde­rd euro per nacht”, luidt het in de brochure van Payoke. Haar loverboy hielp haar aan cocaïne, zo kon hij haar blijven controlere­n terwijl zij geld verdiende. “Hij werd jaloers en zag mij als zijn eigendom. Voortduren­d werd ik gecontrole­erd. ’s Avonds wilde hij dan bovendien zelf nog seks met mij, maar ik wilde rust. Dus sloeg hij me meermaals bont en blauw. Hij sloeg me met mijn hoofd tegen de muur en brak mijn neus.”

Nora ging enkele weken terug bij haarouders­wonenmaard­elokroep van de cocaïne en het feit dat Aziz haar chanteerde, deden haar toch terugkeren naar haar loverboy.

Na tien jaar besloot Nora zich toch los te rukken van Aziz. Ze belandde achter- eenvolgens bij twee andere mannen met dure auto’s en grote ego’s, die haar een gevoel van beschermin­g gaven. “Dat merken we vaker, slachtoffe­rs gaan op zoek naar dominante figuren omdat ze zich daar veilig bij voelen”, zegt Nick Craeymeers­ch, researcher voor Payoke.

Politiesch­ool

Nora slaagde er uiteindeli­jk in af te kicken van de cocaïne en zich los te rukken uit het prostituti­emilieu. “Momenteel is ze nog niet voldoende hersteld om voor een klas leerlingen haar verhaal te doen”, zegt Craeymeers­ch. “Ze gaat wel starten met het trainen van gemotiveer­de politiemen­sen om slachtoffe­rs te identifice­ren en te begeleiden.”

Daar zal ook de brochure waarin Nora haar verhaal doet bij gebruikt worden. “Ik neem die morgen (van

daag, red.) ook al mee naar de politiesch­ool”, zegt Sörensen.

Daarnaast zal de brochure, die niet op grote schaal verspreid wordt, aangewend worden bij bezoeken aan scholen.

Over hoeveel slachtoffe­rs van loverboys er in Antwerpen rondlopen, heeft Payoke geen cijfers. Voorstelle­n voor de aanpak van het probleem wel. “Ik pleit voor gesloten opvanghuiz­en, waar slachtoffe­rs beschermd worden tegen hun pooier. En misschien kan het stadsbestu­ur ons helpen deze brochure op grotere schaal te verspreide­n.”

 ?? FOTO STEFAAN VAN HUL ?? Patsy Sörensen en researcher Nick Craeymeers­ch met de brochure die waarschuwt voor loverboys.
FOTO STEFAAN VAN HUL Patsy Sörensen en researcher Nick Craeymeers­ch met de brochure die waarschuwt voor loverboys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium