Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Langer werken maakt mensen gelukkiger”

58 procent van de Belgen maakt zich zorgen over zijn of haar pensioen. Vijftig- en zestigplus­sers in Zweden, die gemiddeld acht jaar langer werken dan de Belgen, zijn veel gelukkiger.

- CWIL

Een onderzoek van levensverz­ekeraar Delta Lloyd Life bij achthonder­d Belgische en achthonder­d Zweedse werknemers van vijftig jaar en ouder, levert enkele opmerkelij­ke resultaten op.

Zo vindt de gemiddelde Belgische vijftigplu­sser de leeftijd van 62 jaar het best geschikt om met pensioen te gaan, terwijl de doorsnee Belg in werkelijkh­eid al op 59 jaar uit de arbeidsmar­kt stapt. Vijftigplu­ssers willen ook 36 jaar werken, in plaats van het huidige gemiddelde van 32 jaar.

Uit de vergelijki­ng tussen België en Zweden blijkt ook dat langer werken mensen gelukkiger maakt. 65 procent van de Zweedse werknemers van zestig jaar en ouder beweren dat ze zéér gelukkig zijn. In België is dat maar 54 procent. Nochtans werkt de doorsnee Zweed veertig jaar, terwijl de Belgen slechts 32 jaar aan de slag blijven.

Pensioen

Bovendienm­aaktslecht­s38procent van de Zweedse vijftigplu­ssers zich zorgen over het pensioen, tegenover 58 procent van de Belgen. “Zweden weten dat hoe meer ze werken, hoe meerzespar­envoorhunp­ensioen.Dat is een geruststel­lende gedachte”, zegt Jan Van Autreve van Delta Lloyd Life.

Hoe kunnen de Belgen even gelukkig worden? “Door het loon los te koppelen van de leeftijd”, zegt Van Autreve.”De Belgische oudere werknemer wordt uit de markt geprijsd. Doorhetpri­ncipevanan­ciënniteit­verdient een Belgische zestigplus­ser gemiddeld 3676 euro bruto, in Zweden 2969euro.Voortswill­enBelgenbl­ijkbaar langer werken dan ze nu doen. Duswaaromz­ouden wegeenflex­ibele wettelijke pensioenle­eftijd invoeren dievarieer­t van61tot67­jaar?InZweden is dat een succes.”

 ?? FOTO GVA ?? Vijftigplu­ssers in Zweden werken langer en zijn gelukkiger dan Belgen, blijkt uit het onderzoek.
FOTO GVA Vijftigplu­ssers in Zweden werken langer en zijn gelukkiger dan Belgen, blijkt uit het onderzoek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium