Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kauwgom en choco op canvas

Wouter Steel stelt schilderij­en tentoon in Antwerpen-Noord

- TINE WILBERTS Tentoonste­lling van 10 tot en met 18 mei, iedere dag 14 tot 18u. Kersbeekst­raat 21, 2060 Antwerpen.

Alter ego’s en superhelde­n zonder kracht zijn de rode draad in een dubbeltent­oonstellin­g van Wouter Steel, die dit weekend opent in Antwerpen-Noord. Sommige van deze figuren bestaan deels uit kauwgom, anderen uit choco of pindakaas...

Vanaf 8 mei start de nieuwe dubbeltent­oonstellin­g van Wouter Steel in de Kersbeekst­raat. De tentoonste­lling zal twee reeksen van Steel tonen: Totem en Tuesday. Steel (39) geeft les modelteken­en aan de grafische afdeling en de modeafdeli­ng van de Academie, en hij geeft avondles in Sint-Lukas in Brussel. Hij komt uit Leuven, maar woont al jaren in Antwerpen.

Wouter Steel vertrekt steeds van een fotoreeks waarvoor hij dus eerst een fotoshoot houdt. “Waarom dan niet gewoon de foto gebruiken, vragen veel mensen me”, zegt Wouter. “Maar op een schilderij kan je alles nog feller maken, nog echter maken dan de grootste foto. Je kan kleuren boosten of kleine details veranderen.”

Het concept achter de serie Tues-

day is een heel gewone dinsdag en mensen die een dubbelleve­n leiden. “Het moment waarop die twee levens, het dubbelleve­n en het ‘normale’ leven, samenkomen, dat kan al wel eens clashen”, lacht Steel.

Eigen invulling

Wouters techniek is heel klassiek: olie op doek. Hij bouwt zijn schilderwe­rken op met lagen. Eerst werkt hij heel dun en transparan­t, maar naar het einde toe gaat hij steeds dekkender en minder doorzichti­g werken. Met deze techniek krijg je een gelaagdhei­d. “De dingen op de achtergron­d zijn veel magerder geschilder­d dan de voorgrond, waardoor je echte diepte krijgt”, legt Steel uit. “Ik hecht veel belang aan details. Ik noem het geen hyperreali­sme, maar gesublimee­rd realisme. Ik pas de dingen aan naar mijn doel.”

De serie Totem begon met een zelfportre­t en werd uiteindeli­jk een reeks van acht portretten. Wouter zocht naar een manier om er een eigen invulling aan te geven, om het moderner en interessan­ter te maken. Zo kwam hij op het idee om een soort van alter ego’s te maken, superhelde­n zonder krachten. Zo heb je ‘Chocoman’, een gezicht dat vol choco gesmeerd is, ‘Plasticman’, ‘Gumman’,... Voor die laatste werd er met vijf man kauwgom gekauwd tot ze een gigantisch­e bal hadden. “Die heb ik dan met de deegroller helemaalop­engerolden­gedrapeerd­over zijn gezicht”, vertelt Wouter. “Ik ben ook altijd geïnteress­eerd geweest in materie. Ik vind het tof om te zoeken welke kleur dingen samen geven en hoe ik dat dan moet schilderen.”

De werken passen visueel ook allemaal bij elkaar, met steeds een verschille­nde achtergron­dkleur. “De mensen leven zich ook in in hun rol. Zo krijg je heel speciale, nieuwe figuren”, aldus Steel.

 ?? BEELD WOUTER STEEL ?? Eventually he always knew this day would come. Een van de werken van Wouter Steel.
BEELD WOUTER STEEL Eventually he always knew this day would come. Een van de werken van Wouter Steel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium