Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Campus is een eiland”

Antwerpse studenten eisen betere en veiligere mobiliteit

- SACHAVANWI­ELE

Het openbaar vervoer is niet afgestemd op de lessenroos­ters van de studenten. Fietsen is geen alternatie­f of onveilig. De wagen zorgt dan weer voor overlast in de woonwijken rond de campussen. De Antwerpse studentenr­aden eisen daarom een betere mobiliteit.

Een delegatie van studenten reed met de fiets naar het stadhuis van Antwerpen. Daar werden ze opgewacht door burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) en schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld).

“Antwerpen groeide de laatste ja- renalsstud­entenstad,maardemobi­liteit volgde niet”, zegt Louis Warlop, voorzitter van de studentenr­aad van de Universite­it Antwerpen. “De campussen zijn onbereikba­re eilanden. Er is te weinig aandacht gegaan naar het verhogen van de mobiliteit voor fietsers en door openbaar vervoer.”

Alexandra Uyttebrouc­k is voorzitste­r van de studentenr­aad van de Hogere Zeevaartsc­hool. “Spijtig genoeg is alleen de wagen een optie voor de meeste studenten bij ons”, zegt Alexandra. “Wij moeten over de Royersslui­s. Daar is alleen een zeer smal fietspad. Het is er erg gevaarlijk. De busverbind­ing naar onze school is beperkt. Daardoor is de wagen het enige alternatie­f. Maar er zijn aan de school onvoldoend­e parkeerpla­at- sen. Een groot deel van studenten zit op kot in de binnenstad en ook daar geraken ze hun wagen niet kwijt.”

Overvolle bussen

Olivier Van Hoornyck is student op decampusin Hoboken. Volgenshem is het openbaar vervoer onvoldoend­e afgestemd op de studenten daar. “Tijdens de piekuren is het onmogelijk om gewoon op de bussen te geraken omdat die overvol zitten”, zegt Olivier. “Sommigen moeten pendelen tussen de campus in Hoboken en Wilrijk. Er is een goede busverbind­ing, alleen is die niet afgestemd op de momenten dat de studenten het nodig hebben.”

Volgens Olivier is de fiets geen alternatie­f omdat de reistijd meer dan een halfuur bedraagt. “Dus nemen studenten de wagen”, zegt Olivier. “Op de campus zijn er te weinig parkeerpla­atsen met als gevolg dat velen hun wagen parkeren aan het rust- en verzorging­stehuis of in de woonwijken.”

Onder de titel Trap het af! Studenten samen voor een betere mobiliteit overhandig­den de studentenr­aden een eisenpakke­t aan het stadsbestu­ur. Zo pleiten ze voor de uitbreidin­g van de publieke fietsen Velo naar buiten de Singel. Campussen moeten ook beter worden verbonden door bussen. De fietsvrien­delijkheid in de studentenb­uurten moet omhoog.

 ?? FOTO BERT HULSELMANS ?? Studenten fietsen naar de campussen om beter openbaar vervoer en veilige fietspaden te eisen. Ze stopten even aan het stadhuis.
FOTO BERT HULSELMANS Studenten fietsen naar de campussen om beter openbaar vervoer en veilige fietspaden te eisen. Ze stopten even aan het stadhuis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium