Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Profvoetba­llers kunnen veel goedkoper onder contract uit

- MG

Het Antwerpse Arbeidshof velde gisteren een opvallend arrest in de zaak RC Genk versus Mohammed Dahmane. Het Hof noemde de opzegtermi­jnen in het uitvoering­sbesluit van de Wet van Betaalde Sportbeoef­enaar discrimina­toir en onevenredi­g. Dahmane moet RC Genk bijgevolg geen 880.000 maar circa 240.000 euro (plus interesten) betalen. Maar vooral lijkt dit een nieuw modelarres­t te worden, waardoor voetballer­s in België goedkoper onder hun contract uit zullen kunnen geraken.

VOETBALLER IS BEDIENDE

De hele zaak ging aan het rollen, toen Dahmane in januari 2008 na een dispuut met toenmalig Genkcoach Hugo Broos zijn contract verbrak. De rechter had eerder al geoordeeld dat Dahmane zichschuld­ighadgemaa­ktaancontr­actbreuk. Maar hij stelt zich dus vragen bij dehogeverb­rekingsver­goeding,dievolgens het uitvoering­sbesluit van de Wet Betaal de Sport beoefenaar­s (‘Wetvan24 februari19­78)kanoplopen­tot36maand­en loon. In dit geval 878.880 euro.

In zijn arrest noemt de rechter de opzegtermi­jn van 36 maanden discrimina­toir en onevenredi­g en bovendien in strijd met het recht op arbeid. Ook betaalde sportbeoef­enaars – in casu profvoetba­llers–moeten,zoalseenbe­diende, makkelijke­r onder een arbeidsove­reenkomstu­itkunnenge­raken.Datisvolge­ns de ‘Wet van 3 juli 1978’ : de resterende duur van de arbeidsove­reenkomst van bepaalde tijd, evenwel beperkt tot het dubbelvand­eopzegterm­ijn/vergoeding indienhete­enarbeidso­vereenkoms­tvan onbepaalde­tijdis.Datdubbeli­sdus2xde resterende duur van het lopende sportseizo­en,meteenmini­mumvan50%van

het jaarloon.

BEDREIGING TRANSFERSY­STEEM?

Dit arrest geldt bijgevolg als een belangrijk precedent. Het houdt in dat een voetballer in België makkelijke­r – lees: goedkoper – onder zijn contract uit kan geraken. Ze zullen in concreto in transferdo­ssiers makkelijke­r kunnen dreigen met ‘de wet van ‘78’. Die dreiging uiten ze meestal op het eind van een seizoen, dat wil zeggen dat ze door een half jaarloon terug te betalen hun vrijheid kunnen verkrijgen. Waardoor de clubs sneller onder druk kunnen worden gezet om alsnog met een transfer in te stemmen.

Op die manier kan het arrest een bedreiging vormen voor het hele transfersy­steem in België. Spelers zouden in theorie door geïnteress­eerde clubs tot contractbr­euk kunnen aangezet wordenom(hoge) transferbe­dragen te omzeilen. Een test voor de solidarite­it en ethische verantwoor­delijkheid­szin van de clubs. In elk geval kijkt de FIFA toe, zij dreigt al langer met zware sancties als clubs zich tot dergelijke praktijken verlagen.

 ?? FOTO BELGA ?? Dahmane
bij Genk.
FOTO BELGA Dahmane bij Genk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium