Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Turken snappen er niks van”

Ruud Boffin blijft buiten beeld bij nationale ploeg

- THOMAS STANDAERT

In de Turkse bekerfinal­e neemt Galatasara­y het vanavond op tegen Eskisehirs­por. Willen Drogba en co de beker straks mee naar huis nemen, dan zullen ze eerst Ruud Boffin moeten kloppen. De Belg is bij Eskisehirs­por uitgegroei­d tot een van de beste keepers van Turkije.

Moet Marc Wilmots straks een volledig Limburgs keeperstri­o meepakken naar Brazilië? Stel die vraag in Turkije en het antwoord is sowieso ja. Ruud Boffin, opgeleid door STVV en Genk, heeft zich in de Turkse competitie opgewerkt tot een van de meest gerespecte­erde doelmannen van het land. Vanavond staat Boffin (26) in de Turkse bekerfinal­e oog in oog met het sterrentea­m van Galatasara­y. “De eerste finale uit mijn carrière”, blikt hij vooruit. “In onze thuisbasis Eskisehir leeft het enorm. Het is geleden van 1987 dat de club nog eens in de finale stond. Het wordt moeilijk maar zeker niet onmogelijk. Drogba is geblesseer­d en Galatasara­y verkeert momenteel niet in zijn beste vorm. We hebben dus wel een kans.”

DUEL MUSLERA - BOFFIN

Eskisehirs­por rekent vooral op Boffin om straks het aanvallend­e geweld van Galatasara­y af te stoppen. De doelman hield in 14 van zijn 31 matchen de nul en slikte minder tegengoals dan veel van zijn collega’s bij de topclubs. Vorig seizoen werd de Belg al verkozen tot tweede beste doelman van het jaar, dit jaar is hij de

grote favoriet. “Net als vorig jaar zal het wel

licht tussen mij en Fernando Muslera ( doelman van Galatasara­y en de nationale ploeg van Uruguay,

red.) gaan. De Turkse pers schuift de bekerfinal­e dan ook naar voor als het prestigedu­el tussen de beste keepers van het land. Zelf ben ik daar niet mee bezig. Ik wil gewoon die beker pakken.”

RODE DUIVELS

Ondanks zijn sterrensta­tus in Turkije blijft Boffin in eigen land relatief onbekend. De doelman speelde nooit in de Belgische competitie en verzeilde via Nederland (PSV, FC Eindhoven, MVV en VVV Venlo) en Engeland (invallersd­oelman bij West Ham) in Turkije. In lijstjes met mogelijke vervangers voor Koen Casteels bij de nationale ploeg duiken steevast namen op als Proto, Bossut en Coosemans maar nooit die van Boffin. “Ik lig er niet van wakker maar in Turkije wordt dat vaak door de pers opgevoerd. Ze snappen echt niet dat ik nog nooit ben opgeroepen voor de Rode Duivels. Ikden kdatikge woon pechhebmet de huidige generatie. Courtois en Mignolet staan in doel bij Atletico Madrid en Liverpool. Daarmee vergeleken is Eskisehirs­por een heel klein clubje. De bondscoach heeft in ieder geval nog nooit contact met me opgenomen. Als hij me er toch bij wil, hoor ik het wel.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Ruud Boffin duikt in de voeten van Galatasara­yspits Burak Yilmaz tijdens een vorig treffen van de bekerfinal­isten.
FOTO PHOTO NEWS Ruud Boffin duikt in de voeten van Galatasara­yspits Burak Yilmaz tijdens een vorig treffen van de bekerfinal­isten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium