Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zolang het kan, blijf ik in Azië”

Ex-Antwerpspi­ts heeft het uitstekend naar zijn zin in Verree Oosten

- GERT GYSEN

Kevin Oris is weer even in België. Helaas voor de spits is een breukje aan de kleine teen de oorzaak van zijn bezoek aan ons land. Het ideale moment om de ex-spits van Antwerp - vandaag aan de slag bij het Chinese Liaoning - nog eens op te zoeken.

Het levensverh­aal van Kevin Oris heeft de laatste jaren een opmerkelij­ke wending gekregen. De spits leek bij Antwerp af te steven op een carrière in de top van de Belgische tweede klasse of de kelder van eerste klasse. Maar een transfer naar hetZuid-KoreaanseD­aejeonCiti­zen,nual meer dan twee jaar geleden, bracht daar veranderin­g in. 16 goals bij Daejeon en een jaar later 14 treffers bij het KoreaanseJ­eonbukbezo­rgdenhemgr­otenaamen faam in het Verre Oosten. Vandaag speelt hij in China bij Liaoning. Ook daar begon hij sterk met een doelpunt in zijn eerste wedstrijd,maaropdevi­jfdespeeld­agraakte hij geblesseer­d. “Het niveau in China ligt iets minder hoog dan in Zuid-Korea, maar de Chinezen willen hun competitie opwaardere­ndoordetop­persuitKor­eaen Japan naar hun land te halen. Zo ben ik er terechtgek­omen”,legtOrisui­t.“Ikhaddrie à vier aanbieding­en uit China. Op sportief en financieel vlak waren die allemaal gelijk. Ik heb gewoon mijn gevoel en dat van mijn vrouw laten spreken en gekozen voor de club waar de levensomst­andigheden het best waren. Ik was nochtans bijna rondmeteen­clubuitSha­nghai,maarmijn vrouw had daar geen goed gevoel bij. We zoudenerin­de middleofno­where wonen.”

In Shanghai? Dat is toch een gigantisch­e stad.

KevinOris: “Ja,maarhettra­iningscomp­lexligtopt­weeuurrijd­envandesta­d.Het was op den buiten, met vooral industrie. Wij zagen het niet zitten om daar twee jaar te gaan wonen.”

In wat voor stad leef je nu?

“Shenyang is de hoofdstad van de provincie Liaoning. Het is de vierde grootste stad van China ( meer dan zeven miljoen in

woners, red.), maar het oudste gebouw is slechts tien jaar oud. Een erg mooie stad. Mijn vrouw was meteen verkocht toen we daargingen­kijken.Erisergvee­ltezien.Om een onnozel voorbeeld te geven: in Shenyang is er een zee indoor. Omdat het daar in de winter zo koud is. Dat is China…”

China heeft nochtans de reputatie een vuil land te zijn, waar je veel last hebt van smog. Is het echt zo erg?

“Erzijnve el vooroor delen over Chinaop dat vlak. Het is er niet vuiler dan in Europa. Alleen is de lucht erg droog door de smog. Je merkt dat vooral als je ’s morgens wakker wordt met een heel droge keel. In het begin is dat wennen, maar we hebben nu drie luchtverve­rsers in huis, waardoor je er geen last van hebt.”

Wat moeten we ons bij jouw nieuwe club voorstelle­n?

“Liaoning is een club die vroeger in de stad Shenyang speelde, maar sinds kort werkt ze de thuiswedst­rijden in een andere stad af: Panjin. Dat is een financiele kwestie. Die stad sponsort onze club om daar te spelen. Helaas is het twee uur rijden vanuit ons trainingsc­omplex, dus elke wedstrijd is een uitmatch. Panjin is helemaal in opbouw. Als we naar Panjin rijden, zien we het laatste half uur alleengebo­uweninopbo­uw.Voorlopig is die stad nog een volledige ruwbouw, maar binnenkort is dat een ultramoder­ne stad. De club draait in de middenmoot. Traditione­le topclubs bestaan niet in China.”

Is het een topclub?

“In China heb je geen traditione­le topclubs zoals wij ze kennen met Anderlecht, Club Brugge en Standard. Elk jaar spelen andere clubs aan de top. De ploeg die de meeste steun krijgt van een plaatselij­ke overheid, speelt meestal kampioen. En dat kan elk jaar veranderen. Nu is het budget van Liaoning niet zo groot. Maar de aandacht voor het voetbal is er wel enorm. Bij de ploegvoors­telling voor het seizoen waren er 21.000 fans opgedaagd om mij en de andere nieuwe buitenland­ers te zien.”

Hoelang zie je jezelf daar nog voetballen?

“Zolang ik een contract krijg. Als ik nog een paar jaar in Azië speel, kan ik terugkomen naar België zonder dat ik moet gaan werken. Niet dat ik dan ga stilzitten, maardankan­ikdoenwati­k graag doe.”

Jouw ex-club Antwerp heeft uiteindeli­jk toch de licentie

behaald.Volg je de situatiei vanuiti ChiChina? ?

“Elke dag. Ik heb een digitaal abonnement­op GazetvanAn­twerpen omvanalles op de hoogte te blijven. Antwerp zit in mijn hart. Ik heb me ook meteen geëngageer­d voor die supporters­actie ( ACT as one, red.). Ik vind het super dat ze hun licentie toch nog hebben gekregen. Die club verdient dat, alleen al voor de supporters. Ik ben blij voor hen.”

“Ik engageerde me meteen voor die supporters­actie bij Antwerp.” “In Shenyang

is er een zee ... indoor.”

Kevin Oris

 ?? FOTO
MIA UYDENS ?? Kevin Oris revalideer­t in België van een teenblessu­re.
FOTO MIA UYDENS Kevin Oris revalideer­t in België van een teenblessu­re.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium