Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Match van alles of niets”

Precura Antwerpen kan vanavond geschieden­is schrijven in allesbesli­ssende vijfde play-offmatch in en tegen Roeselare

- MARCEL BERNAERTS

Antwerpen of Roeselare. Vanavond weten we wie kampioen wordt. Lukt Precura Antwerpen erin om na de bekerwinst opnieuw de maat te nemen van favoriet Roeselare? Of hebben de Antwerpena­ren zaterdag in eigen huis hun laatste kans uit handen gegeven. Coach Kris Tanghe blikt terug en vooruit.

Eenontspan­nenogendee­ngoedlachs­e Kris Tanghe ontvangt ons in de catacomben van de Arenahal goed 24 uur voor de beslissend­e wedstrijd. Van stress lijkt er bij de Antwerpent­rainer geen sprake. De nederlaag van zaterdag lijkt ver weg.

Hoe hard kwam die nederlaag aan?

Tanghe: “Ik kan niet ontkennen dat het een klap was. Je krijgt niet elke dag de kans om voor eigen volk de titel te pakken. Als je er dan zo dichtbij bent, dan komt dat hard aan. Maar intussen is die ontgoochel­ing al weer doorgespoe­ld en zijn we alleen nog bezig met die slotwedstr­ijd.”

Hoe verwerk je dan zo’n klap?

“Door het gebeuren te plaatsen en een plan voor te bereiden voor de volgende wedstrijd, de match van alles of niets. Door de spelers erop te wijzen dat boosheid, ontgoochel­ing of welk gevoel dan ook op zijn plaats was na die nederlaag. Dat ze het recht hadden die emoties te ventileren. Door hen te zeggen dat ze niet ontgoochel­d moeten zijn.”

Hoe moet Antwerpen die beslissend­e wedstrijd in Roeselare aanpakken?

“We moeten in de hoofden van de tegenstand­ers kruipen. We moeten twijfel creëren, hen laten beseffen dat ze nog niets hebben. Wijzelf moeten even ontspannen en onbevangen spelen als tijdens de bekerfinal­e. We mogen ons niet uit ons lood laten slaan door het geroep van het publiek. We moeten er ook voor zorgen dat onze spelers zich maximaal amuseren op het veld.”

Zou de ontgoochel­ing groot zijn mochten jullie naast die titel grijpen?

“Er zullen er wel een paar ferm vloeken, maar dit resultaat bepaalt echt niet of ons seizoen nu al dan niet geslaagd is. Voor de toekomst van de club zou dit geen verschil mogen uitmaken. Het is

“We moeten in de hoofden van de tegenstand­ers kruipen. We moeten twijfel creëren, hen laten beseffen dat ze nog niets hebben.”

Kris Tanghe

hooguit de kers op een nu al meer dan weldadige taart. Niemand had verwacht dat we het grote Roeselare het zo moeilijk zouden maken, dat we er vijf wedstrijde­n van zouden maken. We moeten vooral trots zijn op wat we gepresteer­d hebben. Niet alleen kijken naar het resultaat van deze wedstrijd, maar vooral fier zijn op de weg die we afgelegd hebben om zo ver te geraken. We werden tweede in de reguliere competitie en eindigden tweede in de play-offs. Dan verdien je het gewoon om deze laatste wedstrijde­n te spelen.”

Waarom lukte het dit seizoen wel en vorig jaar niet?

“Toen speelden we inderdaad schitteren­de wedstrijde­n in de reguliere competitie, maar kwamen we te kort in de playoffs. Daar hebben we de nodige lessen uit getrokken. De internatio­nals kregen nu na een zware zomer meer tijd om te herstellen van die drukke maanden. Daarnaast werd er voor het derde jaar op rij geïnvestee­rd in nieuwe spelers. De chemie was er, waardoor we ondanks alle blessures en dipjes van spelers altijd wel iemand hadden die de taken kon overnemen. Er was meer kwaliteit in de breedte.”

Heeft Antwerpen nu eindelijk de stap naar de top gezet?

“Dat zal moeten blijken over enkele jaren. Roeselare en Maaseik hebben er ook meerdere jaren over gedaan om aan die top te komen en er te blijven. Hier in Antwerpen zijn we amper drie jaar bezig met dit project. In die tijd hebben we al een serieuze inhaalbewe­ging gemaakt. Puur sportief zetten we dit seizoen onze voet naast die toppers. Maar bevestigen is altijd moeilijker dan er geraken. Het is nu aan de club om de juiste keuzes te maken. In die optiek was het belangrijk dat we de beker wonnen. Niet om de prijs op zich, maar vooral om aan de supporters, sponsors en de volleybalw­ereld te tonen dat er iets aan het gebeuren is in Antwerpen.”

Welke keuzes moeten er dan worden gemaakt?

“Antwerpen is een hype geworden. We zijn voor drie jaar een bepaalde weg ingeslagen en nu moeten we kleur bekennen. De continuïte­it behouden, zeker niet sleutelen aan de manier van werken en denken, maar gewoonweg verder bouwen.Datwordtde­grootsteui­tdaging voor de beleidsmen­sen. Het feit dat we de Champions League kunnen spelen, is mooi. Maar dat kost centen en daar moeten we ook rekening mee houden. Het zal moeite kosten om het juiste werkkader te creëren naar het komende seizoen toe. De aandacht mag niet alleen naar de Champions League gaan. Al wordt die wel de kapstok waar de club van kan uitgaan om extra sponsors en beleidsmen­sen te vinden. Makkelijk zal dat niet zijn, maar afbouwen lijkt me geen optie. Nu we hier staan, moeten we er met zijn allen alles aan doen om verdere stappen richting top - richting Maaseik en Roeselare - te zetten. Dat is de grootste uitdaging op het extrasport­ieve vlak.”

Welke extra inspanning­en moeten er dan nog geleverd worden?

“Ook op het sportieve vlak heeft deze succesvoll­e campagne zijn gevolgen. Je kan ervan op aan dat er langs alle zijden aan onze spelers getrokken wordt. Dat is de keerzijde van de medaille. Maar op dit moment kunnen we nog niets doen. Andere seizoenen stond de ploeg nu al bijna definitief op papier, nu wordt het wachten tot donderdag om daar werk van te maken. Tot dan staat de focus volledig op het heden. Maar het is inderdaad afwachten of het Antwerpen van nu ook het Antwerpen vanmorgenw­ordt. Opdit ogenblik liggen er nog vijf spelers onder contract. Het zal voor de club een serieuze financiële inspanning vragen om deze groep bij elkaar te houden. En dan nogwordthe­tafwachten­ofiedereen­mee wil gaan in dit verhaal. Kiezen voor een degelijke opleiding en begeleidin­g met als toetje de Champions Leagueweds­trijden, of kiezen voor het grote(re) geld. Dat hebben wij niet in de hand. Veel zal afhangen van het advies dat die spelers zullen krijgen. Maar het moet in ieder geval de bedoeling zijn om minstens een evenwaardi­ge en liefst zelfs nog een betere groep bij elkaar te brengen. Als we daarin lukken, dan doen we volgend seizoen opnieuw mee en zetten we een volgende stap richting Belgische top.”

 ?? FOTO’S GMAX, BART VANDENBROV­ANDENBROUC­KE ?? Kris Tanghe een Antwerpen:werpen: wat wordt w het? Dolle vrevreugde om de titel of ontgoochel­inontgooch­eling?
FOTO’S GMAX, BART VANDENBROV­ANDENBROUC­KE Kris Tanghe een Antwerpen:werpen: wat wordt w het? Dolle vrevreugde om de titel of ontgoochel­inontgooch­eling?
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium