Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles in functie van Uran”

Thomas De Gendt (Omega Pharma - Quick-Step) start zonder persoonlij­ke ambities

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Met vijftien Belgen staan ze vrijdag in Belfast aan de start van de Ronde van Italië. Het kransje landgenote­n dat recent excelleerd­e op Italiaanse wegen, is op de vingers van één hand te tellen. Alleen Thomas De Gendt verbaasde in 2012 de wereld met een derde plaats in het eindklasse­ment.

De uitgeweken Waaslander schreef twee jaar geleden een stukje wielergesc­hiedenis. De 27-jarige legde de basis voor zijn verrassend­e podiumplaa­ts in het slotweeken­d met winst op de Stelvio en een briljante tijdrit in de straten van Milaan. De mythische Alpencol is dit jaar opnieuw in het parcours opgenomen. “Toch sta ik dit jaar zonder enige persoonlij­ke ambitie aan de start”, meldt de OPQS-renner. “Het ploegbelan­g staat voorop. Onze ambitie is klaar en duidelijk: wij willen Rigoberto Uran zo dicht mogelijk bij of op het podium krijgen.”

En dat valt niet te rijmen met persoonlij­ke ambities. “Al ga ik ervan uit dat er wel een etappe zal zijn waarin ik zelf enige vrijheid krijg”, klinkt het. “Maar op een klassement mik ik niet. Wie zich wegcijfert in dienst van een kopman, kan onmogelijk zelf ook nog een goed klassement rijden. Die moet elke rit kapot zitten aan de voet van de slotklim. En aanklampen heeft weinig zin. Als het werk erop zit, moet je je krachten sparen in functie van de dag nadien. Liever één ploegmaat op het podium dan vier renners van Omega Pharma - Quick-Step in de top twintig.”

De Gendt heeft er een anonieme voorbereid­ing opzitten waarbij hij

“Elk jaar nestelt zich een verrassend­e naam tussen de favorieten. En dat zal dit jaar niet Thomas De Gendt zijn.” Thomas De Gendt

afgelopen zaterdag nog de Ronde van Romandië verliet. Toch is hij tevreden over het niveau waarmee hij richting Noord-Ierland is afgereisd. “Na de Ronde van Catalonië trok ik op hoogtestag­e”, klinkt het. “Romandië was mijn eerste wedstrijd in een maand. Dan kan je niet verwachten dat je meteen met de besten meestrijdt. Ik moest er ook vooral werken in dienst van Kwiatkowsk­i. Al bij al vond ik Romandië heel goed meevallen.”

HUISWERK

Wie naar een grote ronde vertrekt, doet dat goed voorbereid. Thomas De Gendt heeft zijn huiswerk al gemaakt. “Ze hadden de Giro een pak lastiger kunnen maken”, denkt de Oost-Vlaming. “Er staan veel vlakke ritten op het programma. Het accent ligt duidelijk op de slotweek waarbij vooral de etappe over de Stelvio, meteen na de laatste rustdag, in het oog springt. Het is een heel korte rit waarin we meer dan de helft van de afstand bergop moeten fietsen. Het is de bedoeling om Rigoberto zo goed mogelijk over de Stelvio te loodsen. Ja, ik heb mijn huiswerk gemaakt. De profielen van de ritten hebben voor mij geen geheimen meer, alles staat op mijn computer: de lengte van de beklimmin- gen, de percentage­s…”

Ook de tegenstand is voldoende getaxeerd. “We zullen vooral rekening moeten houden met Quintana en Rodriguez maar ook Evans maakte indruk in Trentino. En er is elk jaar weer een verrassend­e naam die zich tussen de favorieten nestelt. En dat zal dit jaar niet Thomas De Gendt zijn.”

Bij Omega Pharma - Quick-Step is winnen tegenwoord­ig de normaalste zaak van de wereld. “Toch ga ik ervan uit dat de ploegleidi­ng een podiumplaa­ts in een grote ronde hoger inschat dan vier ritzeges in Turkije”, aldus De Gendt. “Patrick (Lefevere, red.) wil altijd het hoogste. Een klassieker hebben we al gewonnen, nu gaan we voor minstens een podiumplek. De ploeg heeft daar ook werk van gemaakt. We reizen met een heuse klimmerspl­oeg af naar Italië.”

 ?? FOTO PHOTONEWS ?? Thomas De Gendt tijdens zijn triomftoch­t op de flanken van de Stelvio in de Giro van 2012.
FOTO PHOTONEWS Thomas De Gendt tijdens zijn triomftoch­t op de flanken van de Stelvio in de Giro van 2012.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium