Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Anders wonen in Wilrijk

Ter Hoogte speelt in op nieuwe trend rond cohousing

- WIMDAENINC­K

Vlaams Bouwmeeste­r Peter Swinnen en Vlaams minister van Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) stelden dinsdag vijf masterplan­nen van proefproje­cten rond collectief wonen voor. Een daarvan is het project Ter Hoogte in Wilrijk van AG Vespa.

Tegen 2030 zijn er in Vlaanderen 330.000 extra woningen nodig. In Antwerpen alleen al moet er tegen die tijd plek gezocht worden voor 100.000 nieuwe stadsbewon­ers.

De tijd van individuel­e bewoning en lintbebouw­ing is voorbij. Er is nood aan vernieuwen­de vormen van collectief wonen, maar bij heel wat mensen is de drempel daarvoor nog te hoog. “De vijf projecten die vandaag worden voorgestel­d, kunnen de Vlaming charmeren om die drempel te overschrij­den”, zegt Freya Van den Bossche. “Ze tonen aan dat we groener, gezonder en aangenamer kunnen leven, ook al zijn we in de toekomst dan met één miljoen Vlamingen meer.”

Honderd woningen

Het project dat AG Vespa voorstelde, situeert zich tussen de Boomsestee­nweg en de Dokter Veeckmansl­aan in Wilrijk en kadert in het gebruiken van nog onbenutte ruimtes in het stedelijk weefsel binnen de 20ste-eeuwse ring. Office KGDV Architecte­n ontwierp samen met landschaps­architect Bureau Bas Smetsen 3Eeenwoono­mgevingals­eenbouwblo­k in een bouwblok, met grote tuinen en voetpaden. Op een terrein van 31.225 vierkante meter moeten tegen uiterlijk 2020 een honderdtal woningen verrijzen, waarvan een kwart sociale woningbouw en vijftien procent specifiek toegespits­t op senioren. Het project Ter Hoogte schraagt op drie pijlers: betaalbaar wonen in een begoede buurt, verdichtin­g van het bestaande weefsel met behoud van de landschapp­elijke kwaliteite­n en open ruimte, en het zogenaamd ‘collectief gestapeld wonen’, onder meer via cohousing voor ouderen.

Cohousing is een trend die is overgewaai­d uit Denemarken. Het is een manier van sociaal wonen die vervreemdi­ng in onze woonomgevi­ng moet tegengaan, en waarbij diverse sociale klassen en leeftijden door el- kaar lopen.

Het gaat meestal om volledig uitgeruste privéwonin­gen met elk hun eigen keuken en badkamer, gecombinee­rd met uitgebreid­e gemeenscha­ppelijke voorzienin­gen in een centraal huis. De wooneenhed­en liggen rond groene ruimtes met een centrale straat en speelplein­tjes.

Gentse primeur

Een ander interessan­t stedelijk projectdat­dinsdagwer­dvoorgeste­ld is Gent Meulestede. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Communi

ty Land Trust (CLT): kopers kunnen enkel hun woning kopen, de grond blijft eigendom van de stad. Op die manier ligt de aankooppri­js van de woninglage­renwordthe­tvoormense­n met een lager inkomen mogelijk om een huis te kopen. “CLT’s bestaan al in het buitenland, maar nog niet in Vlaanderen. Gent krijgt hier een primeur”, aldus Vlaams Bouwmeeste­r Peter Swinnen.

www.pilootproj­ectenwonen.be

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Op dit groen stukje Wilrijk tussen de Boomsestee­nweg en de Dokter Veeckmansl­aan komt een nieuw woonprojec­t.
FOTO PATRICK DE ROO Op dit groen stukje Wilrijk tussen de Boomsestee­nweg en de Dokter Veeckmansl­aan komt een nieuw woonprojec­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium