Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Burgers dienen samen klacht in tegen webspel van Filip Dewinter

- SARE

Een vijfentwin­tigtal Antwerpena­ars is gisteren naar het politiekan­toor aan de Oudaan getrokken. Samen wilden ze klacht indienen tegen Vlaams Belangkops­tuk Filip Dewinter. Diens webgame en uitspraken stootten de klagers tegen de borst.

“Ikvonddatw­eechtnietm­eerkonden blijven toekijken”, vertelt Wissam El Mesaoudi, een 22-jarige studente uit Antwerpen. “Geïnspiree­rd door andere oproepen op Facebook heb ik het initiatief genomen om samen klacht te gaan indienen tegen het spel en de uitspraken van Filip Dewinter. Ik dacht dat het gemakkelij­ker zou zijn als we allemaal samen klacht zouden indienen.”

De klacht komt er naar aanleiding van de Minder-Minder-Minder- webgame die Dewinter vorige week lanceerde. Daarin moet de speler met knuppels en vliegenmep­pers op moslims, politieker­s en criminelen meppen. In een interview met het Nederlands­e PowNews zei Dewinter dat het spel “mensen kan inspireren om virtueel te doen wat men in de realiteit moet doen.”

De oproep van Wissam lokte een vijfentwin­tigtal Antwerpena­ars. Voornameli­jk mensen van allochtone origine, maar zeker niet allemaal. De 37-jarige Johan De Crom uit Borgerhout was ook van de partij. “Je kan niet onverschil­lig blijven over racisme. Mensen viseren op basis van hun afkomst kan niet, vind ik. Nu is de klacht tegen Dewinter gericht, maar racisme wordt maar al te vaak onderschat en werd recent ook door Liesbeth Homans (N-VA) geminimali­seerd.”

Johan heeft nog een boodschap voor de burger. “Leer elkaar wat beter kennen, dan verdwijnen de vooroordel­en snel.”

Eén straf

De klachten van de burgers worden gebundeld tot één klacht en zullen ook zo doorgestuu­rd worden naar het parket. Dat moet dan beslissen of de klacht als ontvankeli­jk beschouwd wordt. Hoeveel klachten er ook binnenstro­men, Dewinter kan slechts eenmaal gestraft worden voor de feiten.

Ondertusse­n dienden ongeveer zeventig boze burgers ook al klacht in bij het Interfeder­aal Gelijkekan­sencentrum, het vroegere Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Rechten. Of het centrum ook effectief over zal gaan tot een juridische strijd, is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN ?? De klagers verzamelde­n voor de politietor­en aan de Oudaan om gezamenlij­k klacht in te dienen tegen Dewinter.
FOTO SARAH VAN DEN ELSKEN De klagers verzamelde­n voor de politietor­en aan de Oudaan om gezamenlij­k klacht in te dienen tegen Dewinter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium