Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Axel Hirsoux en moeder stranden in halve finale

- GUY VAN VLIET

Alweer geen België in de finale van het Eurovisies­ongfestiva­l: Axel Hirsoux en zijn Mother sneuvelden gisteravon­d kansloos in de halve finale. Nederland gaat wel door naar de finale.

Geen poespas, wel een serene vertolking van een integer nummer, maar dat mocht niet baten. Axel Hirsoux strandde gisteravon­d in de halve finale. Hij bracht zijn nummer enigszins met de bibber in de stem, Axel is nu eenmaal een gevoelige jongen, maar hij bracht Mother wel met warmte en overtuigin­g.

De vroege uitschakel­ing komt als een verrassing want België werd algemeen getipt voor de finale. Maar zoals Belgisch juryvoorzi­tter Bob Savenberg in uw krant voorspelde: het zou erop of eronder worden. En het werd dus niks. Ofwel sloeg het nummer niet aan, ofwel heeft Europa genoeg van de overdaad aan Il Divo’s en andere Susan Boyle’s.

Axel verzekert ons dat een uitschakel­ing niet het grote drama betekent. “Verlies in de halve finale is een enorme teleurstel­ling maar dat betekent niet het einde van de wereld. Ik blijf tot zondag in Kopenhagen en ga nog volop van mijn verblijf genieten. Eens terug kan ik me dan concentrer­en op mijn cd en muzikale carrière”, vertrouwt Axel ons toe.

Wel terecht door naar de finale: het ijzersterk­e nummer van Nederland.Hetnummerv­anTheCommo­n Linnets had, het succes van The Bro

ken Circle Breakdown indachtig, dit jaar een perfecte inzending voor België kunnen zijn. Het was echter Nederlandd­atmochtsch­itterenmet­dat ingetogen pareltje, zij het dan toch met een stukje Vlaamse inbreng. Hans Pannecouck­e bracht het nummer perfect in beeld.

In de finale krijgen ze onder meer het gezelschap van Zweden. Sterke ballad, puike vertolking, mooi in beeld: Zweden hoort traditione­el bij de topfavorie­ten en doet nu opnieuw een gooi naar de zege. Het waren enkel schaarse hoogtepunt­en in een halve finale die niet bepaald uitblonk in sterke vocale prestaties.

Ook Rusland gaat door naar de finale maar die bekendmaki­ng leverde een pijnlijk moment op. Zodra be- kend werdwerdda­tdat RuslandRus­land doorstoott­e,doorstoott­e, begonn het publiek in de zaal te jou-jouwen. Oekraïne daarentege­n werd net alss de andere finalisten wel toe-toegejuich­t.cht.

Geenen Hirsoux in de fi-finale, datdat wil zeggen dat er zaterdagte­rdag maar één Belg innbeeldbe­eld komt.komt. De vraag is nog: wiewie magmag als woordvoerd­eroordvoer­der de Belgisches­che punten be-bekendmake­n?maken? Radio-Radiozende­rer MNM se-selecteerd­eerde drie nobelele on-onbekenden,nden, di e zich gisterenen in een film-filmpje volopolop mochtenten aanstellen­ellen op z’nn Oost-OostEurope­es.pees. De Eén-kijker heeft de moeilijkel­ijke keuze om de meesteest geschikte ‘knipoger’oger’ te kie-kiezen.

 ?? FOTO’S EUROVISION ??
FOTO’S EUROVISION

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium