Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bram zegt vanavond vaarwel

- TOMVETS

Bert Verbeke is vanavond voor het laatst te zien als Bram in Thuis. Veel kijkers dachten dat de exit tijdelijk was, maar het blijkt definitief. “Wat mij betreft, was de rol stilaan uitgespeel­d.”

In alle stilte heeft Bert Verbeke op woensdag 26 februari zijn allerlaats­te scène ingeblikt. De Gentenaar engageerde zich net als Thuis- collega Jelle Cleymans voor de Studio 100-musical 14-18. Daardoormo­est hij sowieso vanaf maart flink repeteren en was hij niet meer inzetbaar bij

Thuis. Maar terwijl Cleymans in het late najaar zijn rol weer oppakt, is het voor Verbeke echt afgelopen. “Ik had nog een hele tijd kunnen doorgaan bij Thuis, maar wat mij betreft was de rol stilaan uitgespeel­d”, zegt de acteur.

Met het 14-18- project was er nu ook een moment dat er echt keuzes moesten gemaakt worden, en heeft Verbeke beslist om later andere pro- jecten op te nemen. “Ik heb vernomen dat de scenariste­n flink hebben gevloekt toen ze mijn beslissing vernamen. Dat vond ik absoluut een mooi compliment.”

Thuis- producer Wim Janssen zegt dat het met spijt in het hart is dat men de acteur laat vertrekken. “Destijds was het personage van Bram, voor het eerst te zien in oktober 2009, bedoeld voor een viertal maanden. Maar vanwege de popularite­it van het personage zijn het uiteindeli­jk 936 aflevering­en geworden.”

Geschrokke­n fans

Voor Verbeke was het zijn eerste tv-rol na zijn opleiding. “Ik ben erg dankbaar dat ik die kans heb gekregen. Acteurs hebben een onzeker bestaan. In het begin was het beangstige­nd en waren de prestaties niet wat ze moesten zijn. Er is een verschil tussen theater- en tv-werk. Het oproepen van gevoelens blijft hetzelfde, maar op tv moet je het kleiner spelen.”

Opvallend: terwijl vroeger het ver- trek van personages soms al maanden eerder bekend was, konden de makers van Thuis het nieuws tot het allerlaats­te moment geheim houden. Toen het nieuws gisterocht­end de wereld werd ingestuurd, regende het meteen reacties op Facebook en Twitter. Veel fans zijn flink geschrokke­n en vinden het zeer jammer dat één van de smaakmaker­s de reeks gaat verlaten. “Liever al die kleine bijrolletj­es kwijt dan dit hoofdperso­nage”, was onder meer te lezen. Maar Facebookgr­oepen om Bert terug in Thuis te krijgen, zoals destijds bij Guy Van Sande en Zone stad, zijn voorlopig niet gesignalee­rd.

En nu? “Naast de musical 14-18 zijn er vooral veel plannen in het theater. Onder andere een solovoorst­elling met eigen Nederlands­talige songs op een tekst van Jo Van Damme en nieuwe producties bij De Spelerij en theater FroeFroe.”

Thuis, iedere werkdag om 20.10u,

op Eén

 ?? FOTO VRT ?? Bert Verbeke als Bram in Thuis. “Ik heb vernomen dat de scenariste­n hebben gevloekt. Dat vond ik een mooi compliment.”
FOTO VRT Bert Verbeke als Bram in Thuis. “Ik heb vernomen dat de scenariste­n hebben gevloekt. Dat vond ik een mooi compliment.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium