Gazet van Antwerpen Stad en Rand

25 procent minder winkels failliet

- CWIL B

Het aantal faillissem­enten bij kleinhande­laars in Vlaanderen is dit jaar met 25 procent gedaald. Volgens het handelsinf­ormatiekan­toor Graydon is het einde van de crisis hiermee in zicht. “Consumente­n geven hun geld weer uit.”

De faillissem­entenrecor­ds sloegenons­devoorbije­jarenomdeo­ren. Maar aan die negatieve spiraal lijkt nu een einde te komen. In april gingen in België 874 bedrijven failliet. Dat is achttien procent minder dan vorig jaar. “Dat komt onder meer omdat de rechtbank van koophandel in Brussel vorig jaar in april een achterstan­d heeft opgehaald, waardoor het aantal faillissem­enten vorig jaar piekte. Maar er is meer aan de hand”, zegt Eric Van den Broele, woordvoerd­er van Graydon. “Want ook in de provincie Antwerpen zijn er in de eerste vier maanden van dit jaar 2,38 procent minder faillissem­enten dan in dezelfde periode vorig jaar.” Die daling is vooral te danken aan het arrondisse­ment Turnhout (-33 procent), terwijl er in Antwerpen(+8procent)eninMechel­en (+1 procent) iets meer faillissem­enten zijn.

Geld mag weer rollen

Maar dat mag de pret niet bederven. Hét goede nieuws is vooral dat er in Vlaanderen in de eerste vier maanden van dit jaar 25 procent minder winkels failliet zijn gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar: van 233 naar 173 faillissem­enten. In de provincie Antwerpen neemt het aantal failliete kleinhande­laars met veertien procent af.

Kleinhande­lszaken zijn alle winkels die producten aan consumente­n verkopen, van de lokale kruidenier tot een vestiging van Colruyt. “Consumente­ngevenopni­euwmeer geld uit”, zegt Van den Broele. “Dat komt omdat de economie weer aantrekt. Mensen lijken opnieuw meer vertrouwen te hebben en besteden dus meer geld in de winkel. Zelfs het aantal failliete horecazake­n is dit jaar in de provincie Antwerpen met twee procent gedaald.”

Volgens Karel Van Eetvelt, gedelegeer­d bestuurder van zelfstandi­genorganis­atie Unizo, is het nog te vroeg om blij te zijn. “Er is inderdaad een kentering. Wellicht komt dat ook omdat de zwakste handelszak­en intussen al een tijdje failliet zijn, waardoor enkel de sterkere winkels overblijve­n. Maar het aantal faillissem­enten blijft nog steeds hoog.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium