Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bankoverva­ller looft rechter na mild vonnis

- JVB

Ahmed Akabi (38) uit Anderlecht had lof over voor de rechter na zijn vonnis. Logisch, want de betichte kreeg één jaar in plaats van zes jaar voor gewapende bankoverva­llen op Axa-kantoren.

“De eerste rechter die het begrijpt”, vond Akabi, na de uitspraak van rechter Luc Potargent. Het was enigszins logisch dat de bankoverva­ller zo reageerde, want in plaats van een extra straf van zes jaar, kreeg hij ‘maar’ één jaar, opgeteld bij de zeven jaar die hij al uitzit. De man pleegde tussen 2010 en 2012 bankoverva­llen. Hij werd in november van 2012 al veroordeel­dtotzevenj­aarvoorban­kovervalle­n op Dexiakanto­ren in Antwerpen, Berchem en Gentbrugge.

Zijn advocaat had toen al gepleit om twee overvallen op AXA-filialen in Berchem en Sint-Job-in-’t-Goor bij dezaaktevo­egen.Datgebeurd­etoen niet, zodat een aparte rechtszaak startte. Op 8 mei 2010 wachtte hij de bankbedien­de op in de selfbankru­imte van het filiaal op de Fruithofla­an. Hij drukte zijn pistool tegen de buik en de hals van het slachtoffe­r. De bediende, die pas was aangenomen en nog geen training had gekregen over dit soort situaties, opende de kluis. De gangster graaide 53.030 euro mee en sloot de vrouw op.

Op 27 juni 2010 trachtte hij op dezelfde manier toe te slaan in een AXA-filiaal in Sint-Job-in-’t-Goor. Uit één kluis haalde hij 8500 euro, de andere kluizen bleven dicht door het tijdmechan­isme. Hij vluchtte, maar werd snel geklist omdat hij zijn eigen bankkaart had gebruikt om de deur van de selfbank te openen.

De procureur vorderde voor deze overvallen zes jaar cel, maar Akabi’s advocaat won het pleit. De rechter vond dat er eenheid van opzet was met de vorige overvallen, zodat er het bleef bij een jaar celstraf bovenop de zeven jaar die hij uitzit. Akabi moet AXA 61.530 euro betalen en de bediende 2550. Hij zou hen beetje bij beetje afbetalen, en dat wellicht voor de rest van zijn leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium