Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het wit konijn van de BAM

Studie bewijst: overkappin­g BAM-tracé kan

- WIMBRILLOU­ET

Een overkappin­g van het BAM-tracé? Kan wel degelijk, maakt Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM) zich sterk. Het staat gewoon in een onderzoek dat de milieudien­st op 10 februari al heeft gedaan. Waarom BAM zo lang heeft gewacht met het resultaat van die studie, blijft de vraag.

Dat u door de bomen de overkappin­g niet meer ziet, kan niemand u alslezerkw­alijknemen.Wantindeze fase, op minder dan drie weken van de verkiezing­en, duikt er elke dag wel een studie op. Gisteren was het de beurt aan de Beheersmaa­tschappij Antwerpen Mobiel (BAM) - de bouwheer van het hele project - om een wit konijn uit de hoed te toveren. Eenwitkoni­jnindevorm­vaneenmili­eueffectra­pport.

Jan Van Rensbergen, CEO van BAM, zegt het volgende: “In het milieueffe­ctenrappor­t is voor elk tracé het scenario van een overkappin­g onderzocht.”

Niet in gedrukte versie

En dat is vreemd, want noch BAM, noch de Vlaamse regering heeft die resultaten eerder naar buiten gebracht. Nochtans is de milieustud­ie al sinds 10 februari klaar. Ze vormde de basis voor de tracékeuze van de Vlaamse regering, die de knoop dan op 14 februari doorhakte.

Gisteren kwam BAM plots wel naar buiten met de resultaten. Net op een moment dat de druk van Ringland en de andere actiegroep­en op een hoogtepunt zit. Waarom is er dan zo lang gewacht? “Dat milieueffe­ctenrappor­t moest alleen het verschil tussen de vijf weerhouden tracés aantonen, niet de voordelen van een overkappin­g”, zeggen de betrokkene­n. “En dus hebben die resultaten de gedrukte versie van de studie niet gehaald.”

Die visie roept alleen maar meer vragen op. Net als de timing. Als de Vlaamse regering zelf een paar weken terug met die informatie was ge- komen, vóór het hevige protest van de actiegroep­en en Ringland, was de perceptie helemaal anders geweest. “In ieder geval is een overkappin­g van het BAM-tracé technisch mogelijk”, houdt Jan Van Rensbergen vol. “Er zijn meer overkappin­gen mogelijk dan enkel die ter hoogte van het Sportpalei­s. Je kan wel degelijk op het huidige tracé een dak leggen bovenop de Oosterweel-verbinding, die in grote mate al in een gleuf komt te liggen. De zijwanden van die gleuf zijn ook stevig genoeg om een overkappin­g op te zetten. In de middenberm kan je ook een middenwand maken. Ook die kunnen we stevig genoeg maken.”

Toch vullen BAM en Ringland het woord ‘overkappin­g’ anders in. En dat is geen detail in deze discussie. In het plan van BAM blijven er open ruimtes tussen de overkappin­gen. Die moeten er zijn voor de veiligheid van, vooral, het vrachtverk­eer. Bij Ringland gaat het om een volledige overkappin­g.

Vandaag staat het derde infomoment van BAM op het programma, in het Theater aan de Stroom op Linkeroeve­r.

 ?? FOTO GVA ?? Terwijl Antwerpen droomt van een Ringland, heeft Madrid al acht rijstroken onder zijn Riopark liggen.
FOTO GVA Terwijl Antwerpen droomt van een Ringland, heeft Madrid al acht rijstroken onder zijn Riopark liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium