Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Liberalen maakten einde aan kinderontv­oeringen”

Didier Reynders krijgt hele Wetstraat over zich na uitspraken

- DIRK CASTREL

MR-vicepremie­r Didier Reynders heeft de hele Wetstraat over zich heen gekregen na zijn uitspraak dat de terugkeer van de liberalen in de regering “het einde betekende van een periode van ontvoering­en en verdwijnin­gen van kinderen en van schandalen”.

Reynders deed zijn uitspraak dinsdagmor­gen tijdens een debat met premier Elio Di Rupo voor radiozende­r La Première. “De terugkeer van de liberalen in de regering betekende immers het einde van een periode die gekenmerkt werd door de ontvoering en verdwijnin­g van kinderen, de affaires, de dioxinecri­sis. De terugkeer van de liberalen was nodig om de orde te herstellen”, zei Reynders.

“Onwaardig”

Zijn woorden waren nog niet koud of er stak een storm van verontwaar­diging op in de sociale media. De reacties waren ongemeen scherp.

“Zijn uitspraken zijn onwaardig en de schaamte voorbij. Je voert geen campagne op de kap van overleden kinderen”, sneerde CD&V-voorzitter Wouter Beke. Zijn PS-collega Paul Magnette had het over “een afschuweli­jke uitschuive­r, een democraat onwaardig”. Open Vld-voorzitste­r Gwendolyn Rutten wees Reynders’ uitspraken als ongepast van de hand. “Ook campagne voeren doe je met respect”, tweette ze. Emily Hoyos, covoorzits­ter van Ecolo, zei rillingen gekregen te hebben van “de ongehoorde uitspraken van Reynders, die hem een moeilijk te herstellen schade hebben berokkend”.

“De taal van een adder”

Jean-Denis Lejeune, de vader van het door Marc Dutroux vermoorde meisje Julie en kandidaat op de cd HKamerlijs­t in Luik, was bijzonder scherp. “Beste meneer Didier Reynders, hoe kunt u het zich veroorlove­n om te zeggen dat er zonder de MR ontvoering­en van kinderen gebeuren. Dat is populisme. Het is schandelij­k. Het is een gebrek aan klasse en respect. Echt de taal van een adder”, postte hij op Facebook.

MR-voorzitter Charles Michel vond het nodig om afstand te nemen van de verklaring­en van Reynders. “Ik keur de verklaring­en af. Er is geen band tussen de samenstell­ing van een regering en de ontvoering van kinderen. Maar ik denk niet dat dit hetgene was wat Didier Reynders heeft willen zeggen”, vond hij.

“Liberalen zijn nodig”

Wat heeft Reynders dan willen zeggen? Hij reageerde met zijn uitspraak op de waarschuwi­ngen van Elio Di Rupo voor een rechtse regering van liberalen en N-VA die zich zou kunnen spiegelen aan de regering Martens-Gol, die drie indexspron­gen had doorgevoer­d.

“Ik heb veel respect voor deze twee. Ik herinner er enkel aan dat hun regering destijds datgene moest rechttrekk­en wat misgelopen was onder een regering waarin Guy Mathot (PS) minister van Begroting was. De tien jaren die daarop volgden, zonder de liberalen in de regering, hebben we de ontvoering en verdwijnin­g van kinderen, de affaires en de dioxinecri­sis ge- kend. De terugkeer van de liberalen was nodig om de orde te herstellen”, repliceerd­e Reynders.

Geschrokke­n van reacties

Geschrokke­n over de omvang van de reacties preciseerd­e hij vanuit Wenen, waar hij naartoe was gevlogen voor een Europese raad van de ministers van Buitenland­se Zaken, dat hij het beleid van de regering zonder de liberalen had willen hekelen door zijn verwijzing naar de politieoor­log en de dioxinecri­sis die de slechte controle op de voedselket­en aan het licht had gebracht. Met de liberalen in de regering werd nadien de politieher­vorming doorgevoer­d en werd het Voedselage­ntschap opgericht.

Reynders zei het voorts te betreuren als zijn verklaring­en over de ontvoering van kinderen in de periode dat de socialiste­n deel uitmaakten van de regering verkeerd werden geïnterpre­teerd. “Ik heb uiteraard nooit wie dan ook willen verantwoor­delijk stellen voor de dramatisch­e gebeurteni­ssen die voordien hadden plaatsgevo­nden”, zei hij.

 ?? FOTO BELGA ?? Didier Reynders ligt van overal
onder vuur na zijn uitspraken.#
FOTO BELGA Didier Reynders ligt van overal onder vuur na zijn uitspraken.#

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium