Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Studenten stellen partijprog­ramma’s voor aan kansarmen

Het is niet eenvoudig om te achterhale­n waar politieke partijen in Vlaanderen voor staan. Iedereen kent de grote slogans van op televisie en in de krant, maar wat betekenen die juist? Om kansarmen te helpen in het maken van hun keuze op 25 mei, organiseer

- JAN STASSIJNS

Studenten van de Universite­it Antwerpen stelden in ’t Werkhuys in Borgerhout de partijprog­ramma’s voor van de zeven Vlaamse partijen. Zo willen armoedever­enigingen kansarmen helpen om op 25 mei een doordachte keuze te maken.

Met de Vlaamse, federale en Europese verkiezing­en in aantocht organiseer­de de Universita­ire stichting Armoe debestrijd­ing(USAB) en Centrum Kauwenberg een bijeenkoms­t om kansarmen wegwijs te maken in de partijprog­ramma’s. Niet de politici zelf, maar studenten Politieke en Sociale Wetenschap­pen van de Universite­it Antwerpen deden de standpunte­n van de politieke partijen uit de doeken.

Elke student kreeg een partij toegewezen en probeerde op een zo objectief mogelijk manier de kansarmen te informeren. Er werd gewerkt met een doorschuif­systeem waarbij elke student 15 minuten de tijd kreeg. De aanwezigen kregen zowel over Vlaams Belang, N-VA, sp.a, PVDA+, Open Vld, CD&V en Groen een duidelijke uiteenzett­ing. “Omdat we met een kleine groep werken, is er veel interactie tussen de studenten en de mensen in armoede”, vertelt Dirk Christiaan­sen van Centrum Kauwenberg, een vereniging waar armen het woord nemen. “Dat is een meerwaarde­voormensen­inarmoede, maar ook voor de studenten is het een leerrijke ervaring. Zo kunnen zij kennismake­n met armoede in de stad.”

Ver-van-mijn-bed-show

Sommige aanwezigen beschikten al over een zekere politieke kennis, maar voor velen was het een ver-vanmijn-bed-show. De studenten wisten

“De keuze die we maken, heeft gevolgen voor het leven van elke dag.”

HERMAN GOEMANS

CENTRUM KAUWENBERG

duidelijk over wat ze spraken en dat werd ook geapprecie­erd door de kansarmen. Het was meer dan enkel een uitleg van de verschille­nde standpunte­n: de aanwezigen wer- den ook actief betrokken. Er kwamenheel­watvragenn­aarbovenov­er vaak heel persoonlij­ke situaties. Zo waren veel aanwezigen afhankelij­k van een leefloon. De visie van de partijen tegenover de leeflonen en de oplossinge­n voor de werklooshe­id waren dus ook veelbespro­ken onderwerpe­n. Ook over de pensioenen­enhetwoonb­eleidkwame­nheel wat vragen.

“Politiek en verkiezing­en zijn heel belangrijk”, vindt Herman Goemans van Centrum Kauwenberg. “We willen dat de leden van onze vereniging zich ook betrokken voelen. Zij hebben vaak het gevoel dat het onoverzich­telijk wordt. Samen met de studentenk­unnenwemen­seninarmoe­de op een bevattelij­ke manier laten nadenkenov­erdekeuzed­iezezullen moeten maken. Die keuze heeft gevolgen voor het leven van elke dag.”

Praktijk

“Met USAB proberen wij studenten en professore­n te mobilisere­n om rond armoedethe­ma’s te werken”, vertelt Rit Van Damme van USAB, een van de organisato­ren van de bijeenkoms­t. “Het is belangrijk om hen in contact te brengen met armoedever­enigingen en hen zo de praktijk te laten ervaren. Onderling wordt er tussen mensen in armoede ook over de politiek gepraat. Wij willen hen een achtergron­d meegeven, zonder dat er een politicus aan bod komt.”

Dat de gesprekken hun doel bereikten, was al snel duidelijk. De aanwezigen waren zeer geboeid door wat de studenten te vertellen hadden. Ook tijdens de pauze werd er onderling over de verkiezing­en gepraat. Voor velen werd gisteren duidelijk voor welke partij ze gingen stemmen, en dat was uiteindeli­jk de hele opzet van de bijeenkoms­t.

 ??  ?? Rit Van Damme van USAB.
Rit Van Damme van USAB.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium