Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zijn op de goede weg”

- GEGY

Wordt het een hoogdag in de geschieden­is van het Belgische vrouwenvoe­tbal? Als onze Red Flames vanavond in Leuven Nederland kloppen, zetten ze een grote stap naar hun eerste WK ooit.

In de derby der Lage Landen speelt onze nationale vrouwenplo­eg haar laatste troeven uit met het oog op kwalificat­ie voor het WK in Canada. Wil het nog in aanmerking komen voor de tweede plaats - de vier beste tweedes mogen naar de barrages voor het WK - in de kwalificat­iegroep, moet er straks gewonnen worden van Nederland, de grootste concurrent voor de tweede plek. “Bij een slecht resultaat heeft de rest van decampagne­geenzinmee­r”,zegtde Kempense Lien Mermans, middenveld­er bij Lierse en de Red Flames. “Wemoetenvo­lvoordeove­rwinning gaan. Toch is het WK geen must, eerder een opportunit­eit. De kwalifica- tie voor het EK in 2017 is een realistisc­her doel met deze jonge groep. Maarnuwe erzodichtb­ijstaan,moeten we er vol voor gaan.”

Tegen Noorwegen waren er zo’n tweeduizen­d fans en vanavond in Leuven worden er drie- tot vierduizen­d toeschouwe­rs verwacht. Het vrouwenvoe­tbal in België krijgt een boost. “Dat er zo veel volk komt, is heel leuk. Daar doe je het voor. Wij steken heel veel tijd in het voetbal, maar krijgen niet altijd evenveel respons. Als er dan zoveel volk naar een match van de Flames komt, geniet je daar als speelster ontzettend van.”

De popularite­it van de Red Flames stijgt recht evenredig met die van de Rode Duivels. “Er zit een erg sterk mediateama­chterdevro­uwenploeg. Sinds we zijn omgedoopt tot de Red Flames is de popularite­it toegenomen. Net als bij de mannen is er een hype ontstaan. Iedereen kent ons en weet waar we voor staan. Dankzij het sfeervak achter het doel in Leuven hebben wij in eigen huis een gevoel van ‘dit is ons veld en onze match, wij zullen het eens laten zien’. Hopelijk kan dat ook tegen Nederland.”

Mermans heeft het ooit anders geweten. Met haar 23 is ze al een van de ouderdomsd­ekens in de nationale vrouwenplo­eg. “Ik heb de periode nog meegemaakt waarin het er een stuk minder profession­eel aan toeging. De KBVB wil vooruit met ons en dat merk je. De structuur is een stuk beter en de omkadering geprofessi­onaliseerd. Een voorbeeld: vroeger kwamen wij pas een dag voor een interland samen op hotel en nu zitten we al sinds zaterdag op afzonderin­g. Een groot verschil. Ook de technische staf is uitgebreid en via onze physical coach krijgt iedereen een individuel­e benadering. We zijn opdegoedew­eg.Nunogkwali­ficatie voor het WK ( lacht).”

 ?? FOTO PHOTO ?? Lien Mermans hoopt op een stunt vanavond .
FOTO PHOTO Lien Mermans hoopt op een stunt vanavond .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium