Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Top tien zou prachtig zijn”

Maxime Monfort (Lotto - Belisol) wil kopmanscha­p verzilvere­n met mooi klassement

- NIELS ROUVROIS

Nieuwe ploeg, nieuw programma. Na zes jaar op rij de Ronde van Frankrijk start Maxime Monfort (Lotto - Belisol) vrijdag voor de tweede keer in zijn carrière in de Ronde van Italië. Met klassement­sambities.

“Als ik top tien kan rijden, zou dat geweldig zijn”, vertelt de 31-jarige Waal vlak voor de afreis naar NoordIerla­nd, het alternatie­ve starttonee­l van de 97e Giro. “Of dat ook mogelijk is? Toen ik in 2011 zesde werd in de Vuelta, had ik dat ook nooit verwacht.Duswaaromn­iet?Eenrenner moet altijd ambitie hebben en daarom mik ik zo hoog mogelijk. Ik besef wel dat de concurrent­ie groot is en het is een zwaar parcours.”

Maar Monfort is er naar eigen zeggen helemaal klaar voor. “Ik heb me nog nooit zo hard voorbereid op een grote ronde. Simulaties van cols op de hometraine­r, slapen in een hoogtekame­r, niets heb ik aan het toeval overgelate­n. Ik ben ook voor het eerst echt kopman en kon maandenlan­g naar deze ronde toeleven. Ik train al zeven jaar wetenschap­pelijk, maar zo intensief als dit jaar nog nooit. Al is dat natuurlijk geen garantie op succes.”

GOED GEVOEL

Ondanks alle voorbereid­ingen viel de generale repetitie in de Ronde van Romandië niet echt mee. Monfort werd ietwat tegenvalle­nd 27e. “Maar als ik die ene rit geen acht minuten verlies door pech, eindig ik een stuk hoger. Het gevoel is in ieder geval goed. Na Parijs - Nice heb ik een rustperiod­e ingelast en in de Ronde van Baskenland voelde ik de vorm duidelijk in stijgende lijn gaan.”

Voor Monfort is het de eerste Giro sinds 2006, toen hij in het shirt van Cofidis zijn debuut maakte in een grote ronde. “Het is niet zo dat ik niet van de Giro hou, maar de voorbije zes jaren stonden telkens in het teken van de Tour en beiden combineren is niet ideaal. Toen ik bij Lotto - Belisol tekende, dacht ik dat ik Van denBroeckz­oumoetenbi­jstaaninde Tour, maar Marc Sergeant had duidelijk andere plannen.”

ERVARING

Wie zijn grootste concurrent­en zijn voor een plek bij de eerste tien? “Ik denk dat Quintana, Evans, Rodri- guez en Pozzovivo gaan strijden voor het podium. En ook Uran zal dicht eindigen. Verder zijn er een twintigtal renners die de top tien ambieren. Of het parcours mij ligt? Dat vind ik altijd moeilijk te zeggen. Soms zijn zware etappes helemaal niet zo zwaar omdat de klassement­smannen zich niet roeren en andere dagen zijn op papier minder zware etappes dan weer enorm lastig. Wat ik intussen wel meedraag, is de ervaring. Soms is het beter om tijdens een mindere dag een minuut toe te geven in plaats van aan te klampen en daags nadien vijftien minuten te verliezen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Maxime Monfort: “Ik train al zeven jaar wetenschap­pelijk, maar zo intensief als dit jaar nog nooit.”
FOTO PHOTO NEWS Maxime Monfort: “Ik train al zeven jaar wetenschap­pelijk, maar zo intensief als dit jaar nog nooit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium