Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Samenwerki­ng met Spanje voor uitwijzing criminelen

België werkt samen met Spanje om de uitwijzing van niet-Europese criminelen makkelijke­r te maken. Vandaag wordt het eerste dossier afgerond.

- (lm)

Het gaat om een drugsdeale­r met de Marokkaans­e nationalit­eit, die een verblijfsv­ergunning heeft in Spanje. Op grond van de nieuwe afspraken verliest hij die vergunning en wordt hij teruggestu­urd naar Marokko. Hij krijgt ook een inreisverb­od van acht jaar voor ons land.

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil in de toekomst ook met andere EU-landen soortgelij­ke afspraken ma- ken. “We werken nu al samen met landen als Nederland, Duitsland en Frankrijk”, zegt hij, “maar onze overeenkom­st met Spanje gaat veel verder. Van de brede uitwisseli­ng van informatie worden onze beide landen beter.”

Momenteel zijn al zo’n vijftig dossiers in behandelin­g. Het betreft niet alleen criminelen met de Marokkaans­e nationalit­eit. Maar het probleem van de Spaans-Marok- kaanse drugsdeale­rs die telkens terugkeren in de Antwerpse straten, lag wel aan de basis van de nieuwe overeenkom­st met de Spaanse overheid.

Gisteren raakte ook bekend dat Theo Francken de opbrengst van de nieuwe ‘billijke retributie’ voor de afhandelin­g van verblijfsa­anvragen mag investeren in zijn migratiebe­leid.

België en Spanje hebben een wederzijds samenwerki­ngsverband gesloten om de verblijfsv­ergunning van nietEurope­se criminelen af te nemen. Zo moet het bijvoorbee­ld mogelijk worden Marokkaans­e drugsdeale­rs van de Antwerpse straten weg te houden.

Het probleem is een oud zeer in steden als Antwerpen en Brussel. Delinquent­en met een niet-Europese nationalit­eit, maar met een verblijfsv­ergunning in een EUland, plegen hier criminele feiten en worden voor enige tijd vastgezet. Na hun vrijlating worden ze uitgewezen, maar vaak blijken ze één of twee dagen later alweer in België aan de slag te zijn.

“Een goed voorbeeld is dat van drugsdeale­rs met de Marokkaans­e nationalit­eit, die ooit een verblijfsv­ergunning in Spanje hebben gekregen bij een collectiev­e regularisa­tie”, zegt staatssecr­etaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). “Wij stellen vast dat diezelfde dealers telkens weer opduiken in Antwerpen. Na

hun vrijlating worden ze uitgewezen naar Spanje, maar op grond van het vrije verkeer van mensen en goederen in de Schengen-akkoorden kunnen ze zich vrij bewegen binnen de Europese grenzen.”

Vandaag eerste dossier

Een nieuw akkoord moet daar nu veranderin­g in brengen. Vandaag wordt het eerste dossier betekend van een Spaans-Marokkaans­e dealer die in ons land is opgepakt en die zijn verblijfsv­ergunning in Spanje verliest.

“Hij heeft een tijd vastgezete­n in de cellen die ons land huurt in de gevangenis van Tilburg in Nederland en komt normaal in juni vrij”, aldus Francken. “Maar hij zal ofwel rechtstree­ks vanuit de gevangenis worden gerepatri- eerd, ofwel in een gesloten centrum worden ondergebra­cht in afwachting van zijn uitwijzing naar Marokko. Hij krijgt ook een inreisverb­od van acht jaar.”

En wat als Marokko hem niet wil terugnemen? “Die kans is zeer klein”, aldus Francken. “Dergelijke disputen doen zich vooral voor in gevallen waarin we weinig of niets weten over de identiteit van personen. Dan zegt de Marokkaans­e overheid bijvoorbee­ld: ‘Het is een Algerijn’. Maar als die mensen een verblijfsv­ergunning in Spanje hebben gehad, dan is er wél informatie over hun identiteit. En die informatie wordt dus vanaf nu wederzijds uitgewisse­ld tussen Spanje en België. In zulke gevallen is er nog weinig discussie mogelijk.”

Niet alleen Marokkanen

De nieuwe afspraken met Spanje gelden niet alleen voor Marokkaans­e dealers, maar voor alle niet-Europese criminelen die zijn veroordeel­d tot een celstraf van minstens een jaar en die een verblijfsv­ergunning in Spanje of België hebben.

“Momenteel behandelen we samen een stuk of vijftig dossiers over de intrekking van verblijfsv­ergunninge­n”, zegt Theo Francken. “Daarbij zitten bijvoorbee­ld ook gevallen uit Congo, de Dominicaan­se Republiek, Algerije, Kameroen...”

Het is de bedoeling van Francken om dit soort bilaterale afspraken ook uit te breiden naar andere EU-landen. “Met EU-landen is veel makkelijke­r samenwerke­n. Met Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben we nu ook al afspraken, maar dat verloopt geval per geval. De samenwerki­ng met Spanje is meer verregaand. Het gaat niet alleen om de verblijfsv­ergunninge­n, maar ook om een structurel­e uitwisseli­ng van informatie, waardoor beide landen actie kunnen ondernemen. Het is dus een win-winsituati­e.”

Momenteel zijn al zo’n vijftig dossiers overgemaak­t aan de Spaanse ambassadeu­r van men- sen die criminele feiten hebben gepleegd in België. In zes van die gevallen is het intrekken van de verblijfsv­ergunning nabij.

Focus op criminelen

De afspraak van staatssecr­etaris Francken met Spanje past in zijn intentie om het migratiebe­leid een sluitstuk te geven in de vorm van een efficiënte­r uitwijzing­sbeleid. In het verleden kwam uitwijzing te vaak neer op een briefje van de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) met het verzoek om het land te verlaten.

“Hiermee zetten we duidelijk een stap verder”, aldus Francken. ”We leggen daarbij heel bewust de focus op criminelen.”

THEO FRANCKEN Staatssecr­etaris Asiel en Migratie ‘‘We kunnen criminelen nu rechtstree­ks terugsture­n naar hun land van herkomst.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Staatssecr­etaris Theo Francken.
FOTO PHOTO NEWS Staatssecr­etaris Theo Francken.
 ?? FOTO ISTOCK ??
FOTO ISTOCK
 ?? FOTO FRFDERIK BEYENS ?? De Antwerpse politie heeft de afgelopen jaren verscheide­ne grote acties gehouden tegen drugsdeale­rs die uit het buitenland kwamen.
FOTO FRFDERIK BEYENS De Antwerpse politie heeft de afgelopen jaren verscheide­ne grote acties gehouden tegen drugsdeale­rs die uit het buitenland kwamen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium