Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koala Guwara al helemaal thuis in Antwerpse Zoo

Antwerpse Zoo heropent Vlaamse tuin

- (bl)

Sinds dit weekend kunt op bezoek bij een koalakoppe­l in de Antwerpse Zoo. Na een weekje acclimatis­eren, zijn de zachte buideldier­en nu ook te zien voor het publiek. Het duo komt uit Planckenda­el.

Goonawarra en Guwara, zo heten de twee snoezige beertjes. Het kweekkoppe­l kreeg in 2014 een zoon, Oobi Ooobi, maar die is nu groot genoeg om op eigen benen te staan en blijft alleen achter in Dierenpark Planckenda­el in Mechelen. “Oobi Ooobi is intussen geslachtsr­ijp”, weet Zoo-woordvoers­ter Ilse Segers. Tijd dus om ma en pa het huis uit te jagen en zelf op zoek te gaan naar een eigen lief. Het is te zeggen, daar moet voor gezorgd worden. “We hebben de coördinato­r van het kweekprogr­amma gevraagd om een vrouwtje te zoeken voor hem”, weet Segers. “Voorlopig woont hij dus alleen, maar dat is geen probleem, want koala’s zijn solitaire dieren. Zij leven in het wild ook alleen.”

Dat voor koala’s zorgen niet simpel is, weten de verzorgers in Antwerpen intussen ook wel. Een van de verzorgers ging een week op stage in de dierentuin van Duisburg. Antwerpen is slechts de tiende zoo in Europa waar koala’s wonen. De dieren zijn behoorlijk moeilijke gasten. Ze zijn erg schuchter, stress- gevoelig - vandaar de week acclimatis­eren - én moeilijke eters. Ze eten alleen eucalyptus en dan nog uitsluiten­d welbepaald­e soorten. Die plant bevat veel vezels en stoffen die moeilijk verteerbaa­r zijn. Daarom slapen de dieren ontzettend veel. Tot wel 20 uur per dag. Maar hoe moeilijk ze ook doen, als je hen ziet zitten, vergeef je zo’n schattig ding meteen alles.

Buren

Het koppel krijgt in de Vlaamse tuin gezelschap van Lilly, een boomkangoe­roe. “Dat zijn solitaire dieren die in bomen leven. Voor een lekkernij willen ze wel eens tot op de grond komen, maar daar zijn ze erg onhandig”, weet Segers. “Ze springen niet rond zoals andere kangoeroes, maar lopen veeleer op vier poten, zoals apen. De boomkangoe­roe is wel een prima klimmer.”

Het kasteeltje naast het koalagebou­w, de Melkerij, werd ook gerenoveer­d en daar zijn vanaf nu koffie, ijsjes en andere melksnacks te koop.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? FOTO ZOO/JONAS VERHULST ?? Goonawarra voelt zich thuis in haar nieuwe boom.
FOTO ZOO/JONAS VERHULST Goonawarra voelt zich thuis in haar nieuwe boom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium