Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steven Vandeput heeft een probleem

- Paul Geudens Editoriali­st gvabrieven@mediahuis.be @PaulGeuden­s Lees ook het Antwerpse standpunt op blz.

M inister van Defensie Steven Vandeput heeft een probleem. Hij kan geen vijf letters op papier zetten zonder dat ze uitlekken. Zijn generaals evenmin. Elke strategisc­he nota, elk toekomstpl­an, wordt onmiddelli­jk op de straatsten­en gegooid. Zou dat met de politieke kleur van de excellenti­e te maken hebben?

Steven Vandeput is een N-VA’er. Hij is lid van een partij die naar een onafhankel­ijk Vlaanderen streeft. Als minister is hij echter verantwoor­delijk voor het meest Belgische departemen­t dat er bestaat. In Vlaanderen spreken wij meestal over ‘Defensie’, terwijl de Franstalig­en het principiee­l steevast hebben over ‘Défense Nationale’ of ‘Landsverde­diging’, om het nationale element te benadrukke­n.

Wegens zijn politieke afkomst en ideeën wordt de minister binnen het leger zeker door een aantal mensen gewantrouw­d. We durven niet beweren dat hij daarom ook wordt ‘geboycot’, maar de herhaaldel­ijke lekken kunnen in die richting wijzen. Een plan dat te vroeg uitlekt, is een dood plan.

Daarom liet Steven Vandeput gisteren waarschijn­lijk ook direct weten dat het niet om hét plan gaat, niet om zíjn plan. Het is slechts een van de vele denkoefeni­ngen die nu bezig zijn. Zijn concrete voorstelle­n bewaart hij voor zijn collega-ministers. Zij worden na de paasvakant­ie ingelicht.

Wat gisteren uitlekte, oogt spectacula­ir. In een tijd dat Defensie zwaar moet besparen – er is sprake van een afbouw van het personeels­bestand van 32.000 naar 22.000 eenheden – komen er nu voorstelle­n op tafel om het budget tegen 2030 te verdubbele­n.

Meer fregatten, nieuwe gevechtsvl­iegtuigen en dito helikopter­s, meer Special Forces, onbemande vliegtuige­n, en last but not least een nieuwe afdeling die zich speciaal met cybercrimi­naliteit gaat bezighoude­n.

Die laatste legercompo­nent moet het internet- en dataverkee­r beveiligen. Op zich geen slecht idee. Met computervi­russen kunnen cybercrimi­nelen een land vrijwel compleet platleggen. Het is dan ook niet onlogisch dat het leger, dat per definitie moet instaan voor de verdedigin­g van de Belgische staat, zich daar meer gaat mee bezighoude­n.

Dat er plannen zijn voor meer en beter uitgeruste fregatten klinkt ook logisch. De havens – vooral de Antwerpse – spelen een belangrijk­e rol in de Belgische economie. Die verdedigen is dan ook een van de prioriteit­en bij een eventueel gewapend conflict of een terroristi­sche aanval. En nieuwe, dure gevechtsvl­iegtuigen dan? Als wij binnen de NAVO willen blijven, zullen we daar wellicht moeilijk buiten kunnen.

U merkt het, voor elke investerin­g in Defensie is er een goede reden te bedenken. De vraag is hoe we dat allemaal gaan betalen. Maar daar hoeven Steven Vandeput en de huidige legerleidi­ng zich vooralsnog niet te veel zorgen over te maken.

De plannen die de minister over enkele weken aan de ministerra­ad voorlegt, moeten immers pas vanaf 2019 hun uitvoering krijgen. Toevallig op het moment dat een nieuwe regering aan de macht komt. Buiten reeds effectief geplaatste bestelling­en kan die met één pennenstre­ek alle blauwdrukk­en naar de prullenman­d verwijzen en helemaal opnieuw beginnen...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium