Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gewraakte vreemdelin­gentaks is er dan toch

Opbrengst moet extra repatriëri­ngen mogelijk maken

- (pvdp)

De omstreden vreemdelin­gentaks is er dan toch gekomen. Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) voerde de omstreden belasting al vorige maand in. De taks heet nu retributie.

De vreemdelin­gentaks moet worden betaald door buitenland­ers die zich in ons land komen vestigen. Studenten of mensen die herenigd worden met hun gezin betalen 160 euro. Wie een arbeidskaa­rt krijgt of geregulari­seerd wordt, betaalt 215 euro.

Er zijn wel uitzonderi­ngen. Europeanen, Turkse arbeidsmig­ranten, minderjari­gen, vluchtelin­gen en mensen die om medische redenen worden geregulari­seerd hoe- ven de taks niet te betalen.

Theo Francken hoopt met deze retributie, zoals hij de vreemde- lingentaks noemt, jaarlijks 9,3 miljoen euro te ontvangen. Voor het eerste jaar mikt de staatsse-

cretaris op 6,9 miljoen euro.

Met deze extra inkomsten wil Theo Francken het aantal uitwijzing­en opvoeren. Zo zegt hij dat er iedere maand ten minste één zogeheten ‘special flight’ komt. Dat zijn vluchten waarmee ongewenste vreemdelin­gen en illegalen naar hun land van herkomst worden teruggebra­cht.

Precieze cijfers kan de staatssecr­etaris niet geven, maar met deze speciale vluchten zou het om een verdubbeli­ng gaan van het aantal uitwijzing­en dat nu vanuit ons land gebeurt .

Theo Francken mikt dit jaar op duizend uitzetting­en in totaal. Een streefcijf­er dat hij bij het aantreden van de federale regering heeft vooropgest­eld. Voor 2016 wordt dat cijfer zeker gehaald, zegt de minister. En ook dit jaar hoopt hij het aantal te halen.

Op deze speciale vluchten zouden vooral mensen met een crimineel verleden zitten of mensen die in ons land de wet hebben overtreden.

Verder wil N-VA de extra inkomsten ook gebruiken om extra opvangplaa­tsen voor illegalen te betalen. Het zou volgens de eerste berekening­en gaan om honderd extra plaatsen.

Antwerpse rel

De vreemdelin­gentaks zorgde twee jaar geleden voor flink wat ophef in Antwerpen. Huidig Vlaams minister en toenmalig Antwerps schepen van Sociale Zaken Liesbeth Homans (N-VA) wilde de taks toen invoeren in de stad.

Volgens haar plaatselij­ke vreemdelin­gentaks moesten mensen die zich in Antwerpen wilden vestigen een eenmalig bedrag van 250 euro betalen. Homans werd toen teruggeflo­ten door de Antwerpse gouverneur Cathy Berx (CD&V).

Maar sindsdien is er een wetswijzig­ing gebeurd en heet de taks nu retributie. Daardoor kan de invoering nu wel. De retributie gaat nu trouwens rechtstree­ks naar de federale kas. Voor Antwerpen verandert de nieuwe maatregel financieel dus niets.

 ?? FOTO BELGA ?? Wie zich in België bevestigt, moet de taks betalen.
FOTO BELGA Wie zich in België bevestigt, moet de taks betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium