Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu ook open oorlog tussen Vlaamse sociale partners

Als advies uitblijft, hakt minister Muyters zelf knopen door over banenpact

- (san)

Op federaal niveau stonden de vakbonden en werkgevers al met getrokken messen tegenover elkaar, nu barst ook in Vlaanderen de bom. De Vlaamse sociale partners missen daardoor de kans om hun stempel te drukken op het nieuwe banenpact van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (NVA).

Voor de vakbonden staat nog heel wat op het spel met de onderhande­ling over het “onevenwich­tige” Vlaamse banenpact. De bonden eisen bijvoorbee­ld meer aandacht voor laaggescho­olde jongeren en voor de groep van langdurig werklozen tussen 25 en 55 jaar. Maar zolang het sociaal overleg stil ligt, verandert er niets.

De vakbonden beschuldig­en de werkgevers dat ze onder één hoedje spelen met de Vlaamse regering en daarom niet meer rond de tafel willen zitten. De werkge- vers willen niet verder onderhande­len zolang de staking bij de overheidsv­akbond ACOD op 22 april doorgaat. “Een gemakkelij­ke uitvlucht”, vindt Caroline Copers, algemeen secretaris van de socialisti­sche vakbond ABVV. “Wij gaan het plan dat de Vlaamse regering en de werkgevers elkaar influister­en absoluut niet pikken”, waarschuwt Ann Ver- morgen van het ACV. “Wij reiken de hand uit.”

Unizo-voorzitter Karel Van Eetvelt reageert razend op die uitgestoke­n hand. “Ik heb op voorhand altijd gewaarschu­wd: staken betekent dat we niet meer rond de tafel zitten. Nu moeten ze niet komen janken. Het is tijd dat de kleine kinderen groot gaan worden en hun verantwoor­delijkheid opnemen. Ofwel blazen ze de staking op en onderhande­len we door, ofwel maken ze het alsmaar moeilijker om na 22 april weer rond de tafel te gaan zitten.”

Maar de tijd dringt. “Wij wachten de vakantie nog af, hopelijk komt er toch nog een advies”, zegt de woordvoers­ter van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). “Is dat niet het geval, dan moeten we onze opties bekijken. Ofwel geven we hen nog even tijd, ofwel hakken we zelf de knoop door.”

ANN VERMORGEN Nationaal secretaris ACV ‘‘Wij gaan het plan dat de Vlaamse regering en de werkgevers elkaar influister­en absoluut niet pikken’’ KAREL VAN EETVELT Voorzitter Unizo ‘‘Het is tijd dat de kleine kinderen groot worden en hun verantwoor­delijkheid opnemen’’

 ?? FOTO'S BELGA ??
FOTO'S BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium