Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gespeciali­seerde teams voor opvang slachtoffe­rs

-

De acht verkrachti­ngen die elke dag worden aangegeven zijn maar het topje van de ijsberg. Negentig procent van de slachtoffe­rs stapt er nooit mee naar de politie. Dat moet anders, stellen organisati­es als de Vrouwenraa­d. Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (NVA) geeft gehoor aan die oproep en heeft een actieplan klaar om de drempel te verlagen.

In het eerste semester van vorig jaar werden 1390 verkrachti­ngen aangegeven, in 2013 waren er dat 3147. Maar het werkelijke aantal zou liefst tien keer hoger liggen, zo blijkt uit de laatste veiligheid­smonitor.

Zo’n 90 procent van de slachtoffe­rs durft er nooit mee naar buiten komen. “Omdat ze zich schamen”, zegt voorzitste­r Magda De Meyer van de Vrouwenraa­d. “Maar die schaamte moet van kant veranderen, van slachtoffe­r naar dader. Onlangs was ik op een groot VN-congres voor een stand van zaken rond het thema. Geweld op vrouwen werd er een pandemie genoemd, en België een heel slechte leerling.”

Omdat in ons land het aandeel niet aangegeven verkrachti­ngen nog een pak hoger ligt dan het Europese gemiddelde. En bij de verkrachti­ngen die wél aangegeven worden, leidt volgens de vrouwenraa­d slechts tien procent van de klachten tot een dagvaardin­g.

De drempel voor een aangifte is nog altijd veel te hoog, klinkt het. Dat blijkt ook uit de anonieme getuigenis­sen die de Vrouwenraa­d verzamelt op ikzwijgnie­tmeer.be. “Velen hebben tijd nodig, stappen soms pas na ettelijke jaren naar een therapeut en vinden dan pas de moed om aangifte te doen om de zaak eindelijk af te sluiten. Of wanneer ze andere verhalen ho- ren. De laatste dagen is het aantal vrouwen dat ons hun verhaal vertelt fors toegenomen.”

Maar ook de aangifte zelf is een zware dobber. “Het is tijd voor een gestroomli­jnde opvang”, zegt Magda De Meyer. “Nu doet een slachtoffe­r eerst haar verhaal bij de huisarts, die haar doorverwij­st naar het ziekenhuis, en dan naar de politie, of omgekeerd. Vooraleer de aangifte rond is, heeft het slachtoffe­r vier of vijf keer het hele verhaal moeten doen. Een heel pijnlijke koers. Wij pleiten voor gespeciali­seerde centra waar dokter, psycholoog en politie samen instaan voor de opvang.” Nu al lopen er proefproje­cten, naar analogie met buitenland­se voorbeelde­n.

Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) heeft alvast een ontwerppla­n klaar om die aanpak door te trekken en het aantal aangiftes dichter bij de realiteit te laten aanleunen. Daarvoor wil ze grote opvangteam­s met daarin ook psychologe­n en maatschapp­elijke hulpverlen­ers. De logica is dat die teams verbonden zijn aan een ziekenhuis.

En ook de vaststelli­ng zelf kan beter. De medische ‘seksuele agressiese­t’ kan minder invasief. Veel vrouwen ervaren zo’n test als erg ingrijpend. Voor politieage­nten, maar ook onderwijze­rs en andere profession­als, denkt Sleurs aan extra opleidinge­n. En voor het grote publiek aan sensibilis­eringsacti­es. Om sneller aangifte te doen, maar ook om te zorgen voor een mentalitei­tswijzigin­g. Sleurs heeft haar plannen ingebed in het nationale actieplan ter bestrijdin­g van partnergew­eld (NAP). Het actieplan zou tegen de zomer rond moeten zijn.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium