Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moet kraken strafbaar worden?

Verhuurder­s en eigenaars vinden van wel, krakers zijn absoluut tegen

-

Minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) wil kraken strafbaar maken. Krakers reageren witheet, terwijl verhuurder­s zo’n maatregel zouden verwelkome­n.

Krakers hebben geen al te frisse reputatie. Ze worden vaak geassociee­rd met vandalisme, drugsgebru­ik, sociale onrust en anarchisme. “De problemati­ek leeft momenteel sterk. Er moet dus zo snel mogelijk juridisch een mouw aan gepast worden”, weet woordvoerd­er Olivier Van Raemdonck van Binnenland­se Zaken. “We buigen ons nu over hoe we dat gaan aanpakken. Dat staat trouwens al in het regeerakko­ord.”

Het is niet de eerste keer dat een dergelijk voorstel wordt opgeworpen: in 2003 probeerde de Gentse CD&V’er Tony Van Parys kraken al strafbaar te maken, nadien het Vlaams Belang in 2005 en in 2013 dienden Open Vld en sp.a nog een soortgelij­k voorstel in.

Dat mislukte telkens: tot op heden is kraken hier nog niet strafbaar, in tegenstell­ing tot in Nederland. Wie hier een kraker in zijn woning aantreft, kan enkel naar de vrederecht­er stappen. Als het pand bewoond is door eender wie, mag zowel de eigenaar als de politie het gebouw niet meer betreden zonder huiszoekin­gsbevel. Als dat wel gebeurt, is er sprake van huisvredeb­reuk. En dat is wél strafbaar.

In Antwerpen komt kraken niet zo vaak voor, maar het is ook niet ongezien. Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Woonhaven kreeg al enkele keren te maken met krakers. “Af en toe komt dat voor”, zegt woordvoerd­er Jan Hendrickx. “Vooral bij leegstaand­e panden die gerenoveer­d of afgebroken gaan worden. Maar die leegstand heeft een goede reden:

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium