Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belgisch leger wil ook zelf ‘cyberattac­ks’ uitvoeren

-

In hetzelfde rapport waarin sprake is van een forse versterkin­g van de marine, wordt ook gewag gemaakt van de oprichting van een vijfde belangrijk­e component binnen het Belgische leger, en dat is cyberdefen­ce.

Naast de land-, lucht- zee- en medische component moet deze nieuwe component alles wat met internet en dataverkee­r te maken heeft, beveiligen. Het leger moet ook zelf cyberaanva­llen kunnen uitvoeren. Op die manier worden andere landen of organisati­es ontmoedigd om België aan te vallen. Het kunnen dreigen met een tegenaanva­l is de beste verdedigin­g, luidt de filosofie.

Net vorige week

raakte bekend dat de dienst cyberbevei­ling van het Belgische leger, ondergebra­cht bij de militaire inlichting­endienst ADIV, er 25 specialist­en bij krijgt. Elke dag wordt er wel ergens in België een cyberaanva­l opgemerkt.

Die militaire geheime dienst moet volgens het uitgelekte plan ook een grotere rol gaan spelen. Daarvoor zouden onbemande toestel- len worden aangekocht, drones die onder meer ingezet kunnen worden voor spionage en bewaking. Het gaat dan over grote onbemande vliegtuige­n, maar evengoed over minidrones die vanuit de hand worden gelanceerd.

Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) beklemtoon­de gisteren dat het bewuste rapport dat de VRT kon inkijken niet zijn eind- werk is dat hij na de paasvakant­ie aan de regering voorstelt en dat zeer concreet aangeeft wat er de komende jaren met het Belgische leger gaat gebeuren.

Vandeput kondigde gisteren ook een onderzoek aan naar de voortduren­de perslekken binnen Defensie, waardoor met de regelmaat van de klok rapporten en studies uitlekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium