Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Politiekan­toren geven uw portemonne­e niet altijd terug

Uit Telefacts-reportage blijkt dat één op de drie kantoren in gebreke blijft

-

Wie in een politiekan­toor informeert naar zijn verloren portemonne­e wordt in één op drie gevallen wandelen gestuurd. Dat blijkt uit een reportage van “Een kans voor de lokale politie om hun klantvrien­delijkheid bij te schaven”, vindt Jan Jambon (NVA).

Een anonieme reporter van gaf de afgelopen weken een portemonne­e af aan de balie van vijftien verschille­nde politiekan­toren, evenredig verdeeld over de vijf Vlaamse provincies. In allemaal zat tussen 80 en 110 euro, maar geen identiteit­skaart.

Een week later kwam een andere undercover­journalist vragen of zijn verloren beurs niet toevallig was binnengebr­acht. In tien van de vijftien kantoren werd de portemonne­e met het geld netjes overhandig­d aan de eigenaar, maar in liefst vier politiebur­eaus kreeg de man te horen dat er niets was gevonden, zodat hij zonder portemonne­e moest afdruipen. In een vijfde kantoor werd gezegd dat er inderdaad een portemonne­e was afgegeven, maar dat men niet precies wist waar die zich bevond en dat men hem wel zou opsturen.

Nog een week later keerde nog eens terug naar de vijf kantoren die in gebreke waren gebleven. Deze keer met reporter en camera. Plots kwam de portemonne­e dan toch boven water. Nergens was het geld verdwenen.

Enerzijds een goede zaak, omdat daaruit blijkt dat in geen enkel politiebur­eau iets was ontvreemd. Maar evengoed verontrust­end, omdat er blijkbaar een cameraploe­g van de televisie nodig is om de vraag naar een verloren voorwerp ernstig te nemen.

Ook twee Antwerpse politiezon­es maakten deel uit van de reportage, met wisselende resultaten. In Geel liep het mis, nochtans is dit een van de drie zones in Vlaanderen die een nieuw systeem uitdokterd­e na de vorige enquête door een gevonden voorwerp wordt meteen bij afgifte gefotograf­eerd en met een beschrijvi­ng op de website geplaatst zodat ook de burger kan zien wat er bij de politie van Geel is binnengebr­acht. “Het toeval wil dat onze camera drie dagen voordien stuk was gegaan”, zegt korpschef Dirk Van Aerschot.

Telefacts

Telefacts

Volt:

In het politiebur­eau aan de Unolaan in Deurne kreeg de eigenaar te horen dat er inderdaad een portemonne­e was gevonden, maar dat men even moest zoeken om die te vinden en op te sturen.

“Drie weken later hebben we nog altijd ons geld niet terug”, zegt Catherine Moerkerke van

“Het geld wordt bij ons altijd uit de portemonne­e gehaald”, zegt Veerle De Vries van de Antwerpse politie. “Dat houden we bij in een kluis. Van alle binnengebr­achte spullen wordt een proces-verbaal opgemaakt en alles wordt ingeschrev­en in een boek.” Elke maand controleer­t de wachtof-

Telefacts. ficier dat boek, geld dat niet opgehaald is gaat naar de stadskas. “Maar ik ga ervan uit dat dat ook nog gerecupere­erd kan worden”, meent De Vries.

“Het gaat hier duidelijk niet om kwaad opzet, maar om slordighed­en”, zegt de woordvoerd­er van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Dit lijkt misschien een detail, maar voor een betrokken burger die daardoor 100 euro kwijtspeel­t is dit natuurlijk wel belangrijk en dergelijke slordighed­en zijn niet goed voor het imago van de lokale politie.”

“Minister Jambon hoopt dan ook dat de enquête van de lokale politiezon­es wakker schudt, zodat ze een tandje bijsteken en het zichtbare stukje van hun klantvrien­delijkheid kunnen bijschaven.”

Minister Jambon wil geen uniforme procedure opleggen. “Elke politiezon­e heeft de autonomie om die procedure af te stemmen op de lokale omstandigh­eden. Maar dit kan zeker een gelegenhei­d zijn om de eigen procedure wat strakker te trekken.”

Telefacts

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium