Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Computerpr­ogramma doet uw boekhoudin­g bijna automatisc­h

Antwerps bedrijf Yuki zorgt ervoor dat boekhouder­s uki meer tijd krijgen om raad te geven

-

Het Antwerpse softwarebe­drijf Yuki heeft een programma ontwikkeld dat ervoor zorgt dat ondernemer­s hun facturen niet meer zelf moeten bijhouden. Yuki heeft al 500 bedrijven als klant.

Yuki is eigenlijk een Nederlands­e uitvinding. In België was het programma tot voor kort niet bruikbaar, omdat de Nederlands­e versie niet was aangepast aan de Belgische wetgeving en betalingsg­ewoonten.

Ondernemer Marc Coppens (48) verzamelde een team rond zich dat Yuki vertaalde naar het Belgische bedrijfsle­ven. In november vorig jaar ging hij van start met nul klanten. Vandaag hebben al vijfhonder­d Vlaamse bedrijven zich bij Yuki aangeslote­n. “Tegen het einde van dit jaar willen we meer dan 1500 klanten hebben”, zegt Coppens. “We hebben sinds november al zes mensen voltijds aangeworve­n. Tegen eind dit jaar willen we twaalf werknemers hebben.”

Yuki is een platform dat zich vooral richt op kleine en middelgrot­e ondernemer­s en zelfstandi­gen in bijberoep. “Een ondernemer moet alleen zijn facturen, onkostenno­ta’s, arbeidscon­tracten en andere papieren inscannen en naar ons platform mailen”, zegt Marc Coppens. “Dat platform wordt bediend door accountanc­ykantoren. Veertig procent van de administra­tie komt binnen de minuut automatisc­h in zijn boekhoudin­g terecht. Onze software herkent bepaalde gegevens die op facturen voorkomen, zoals het btw-nummer of het ondernemin­gsnummer. Die gegevens boekt onze software dus al in. De andere zestig procent moet in het begin nog door de boekhouder zelf worden ingeboekt. Maar ook dat verandert, omdat ons programma automatisc­h slimmer wordt naarmate het vaker wordt gebruikt. Als uw boekhouder een factuur van pralines van Leonidas bijvoorbee­ld als ‘relatieges­chenk’ boekt, zal onze software uw Leonidas-facturen de volgende keren automatisc­h onder ‘relatieges­chenken’ boeken. De boekhouder speelt daarmee heel veel tijd uit, en u kunt uw boekhoudin­g op elk moment volgen. Een factuur die gisteren is betaald, staat vandaag in uw boekhoudin­g.”

Yuki maakt ook het betalen van facturen veel eenvoudige­r. “Wij lijsten de facturen die een onder- nemer moet betalen automatisc­h op, en vullen de overschrij­vingen voor een groot stuk al in. U krijgt dan via ons programma een lijst met de pakweg dertig facturen die u de komende dagen moet betalen, en moet vervolgens maar één keer via uw internetba­nkieren een code ingeven om die facturen te betalen”, zegt Marc Coppens.

Zal Yuki op termijn de job van een boekhouder overbodig maken? “Nee”, zegt Marc Coppens. “De boekhouder krijgt nu meer tijd om financieel advies te verlenen. Boekhouder­s kunnen hun klanten helpen met het optimalise­ren van hun winst of ze waarschuwe­n als hun eigen vermogen negatief wordt. Eenvoudige boekingen worden voortaan door de computer gedaan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium