Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nivea en Dove vechten om blauw

-

Het ‘Niveablauw’ is de inzet van een bitsige controvers­e in Duitsland. Het concern achter Dove, de grootste concurrent van Nivea, wil de kleur nu ook voor zijn merk gebruiken. Waarop Nivea naar de rechter is gestapt.

Het Duitse bedrijf Beiersdorf, de eigenaar van Nivea, liet de typische donkerblau­we kleur van de Nivea-potjes in 2007 al vastleggen als merkeigen kleur.

De beslissing werd in 2013 teruggesch­roefd op vraag van de multinatio­nal Unilever. Het BritsNeder­landse bedrijf achter Dove is een rechtstree­kse concurrent van Beiersdorf, en wil nu ook voor zijn eigen cosmeticap­roducten ‘Nivea-blauwe’ verpakking­en gebruiken.

Dat is onbespreek­baar voor Beiersdorf, dat de zaak opnieuw voor de rechtbank bracht.

Het bedrijf stelt dat de kleur onlosmakel­ijk verbonden is met Nivea. Uit eigen onderzoek zou blijken dat bijna 60 procent van de consumente­n het typische donkerblau­w linkt aan het merk. En dat is mogelijk genoeg voor er-

kenning van de rechten, zoals de voorzitter van de rechtbank in Karlsruhe eerder deze week al aangaf. Tijdens de zitting werd gezegd dat een kleur beschermd kan worden als zo’n 50 procent van de consumente­n ze verbindt met een merk. Volgens de Duitse zakenkrant zou het vraagstuk wel nog eerst voorgelegd worden aan het Europees Hof in Luxemburg.

Handelsbla­tt

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium