Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rand Paul gooit zich in race naar Witte Huis

‘Nieuwe ideeën’ over homo’s en abortus vooral erg conservati­ef

-

Rand Paul (52) wil doen wat zijn vader nooit gelukt is: de Republikei­nse nominatie voor het presidents­chap in de wacht slepen en daarna het Witte Huis heroveren voor zijn partij. Een nieuwe leider met nieuwe ideeën, noemt hij zichzelf. Maar veel van die ideeën zijn aartsconse­rvatief.

De bekendmaki­ng van zijn kandidatuu­r was netjes georkestre­erd. Met als opwarmertj­e een videoboods­chap waarin politieke commentato­ren hem als “misschien wel de ideale kandidaat voor 2016” aankondige­n. Een nieuwe leider met nieuwe ideeën; de enige die de bureaucrat­ische machine van Washington kan verslaan.

Zijn eerste ambitie is alleszins beter doen dan zijn vader Ron Paul, die driemaal aanklopte aan het Witte Huis. Eerst in 1988 met zijn eigen libertaire partij en in 2008 en 2012 voor de Republikei­nen.

Paul is van opleiding oogarts, richtte een eigen ziekenhuis op en werd – als lid van de conservati­eve Tea Party-beweging – in 2011 senator van Kentucky, maar buiten zijn eigen staat is hij vooral bekend van een spectacula­ire ommezwaai die hij in 2013 maakte in het debat over het inzetten van drones tegen misdadiger­s.

‘No way’, zei hij toen en hij stak in de Senaat een ongeziene tirade van dertien uur af om duidelijk te maken dat geen enkele Amerikaan op Amerikaans­e bodem gedood mag worden zonder dat hij eerst veroordeel­d is door een gerechtsho­f. Hij kreeg er een staan- de ovatie voor op de Republikei­nse banken, maar een paar maanden later klonk dat al heel anders. “Als iemand uit een drankwinke­l komt met een wapen en de kassa, kan het mij niet schelen of hij door een drone of een politieage­nt neergescho­ten wordt”, zei Paul in een televisies­how.

Is Rand Paul een nieuwe leider met nieuwe ideeën? Alleszins niet als het over ethische kwesties gaat, want op dat vlak is hij aartsconse­rvatief. Abortus kan alleen als het leven van de vrouw in gevaar is, vindt hij. En aan het ho- mohuwelijk wil hij nog minder woorden vuil maken. “Ronduit beledigend voor het mensdom”, vindt hij.

Net zoals zijn vader, die door zijn vele nee-stemmen de bijnaam Dr. No kreeg, is hij fel gekant tegen nieuwe wetten die de invloed van de federale overheid vergroten. “Ik ben kandidaat-president om ons land terug te leiden naar de beginselen van een grote vrijheid en een beperkte overheid”, verduideli­jkte hij gisteren op zijn website.

Paul wil van de Partij weer de maken door een jonger en gevari-

Republikei­nse

Grand Old

Party eerder publiek aan te trekken, maar de meeste overreding­skracht had hij de jongste weken nodig om zijn vrouw Kelly Ashby over de streep te trekken. Die ziet het helemaal niet zitten dat hun hele privéleven nu door een vergrootgl­as bekeken zal worden.

“Een presidents­campagne is een karaktermo­ord. Ik huiver bij de gedachte aan de tientallen miljoenen dollars die onze tegenstand­ers zullen besteden om munitie tegen ons en onze familie te vinden”, zei ze daarover.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium