Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gasthuiszu­sters herschikke­n woon-zorgcentra

Senioren Nieuwbouw op het Kiel en het Eilandje, verhuis van Sint-Jacobsmark­t naar Wilrijk

-

De Gasthuiszu­sters Antwerpen (GZA) zijn hun woonzorgce­ntra aan het herschikke­n. De Swane aan de SintJacobs­markt is verhuisd naar woonzorgce­ntrum SintBavo Wilrijk. En op het Eilandje en het Kiel komen er twee nieuwe centra bij.

Woon-zorgcentru­m De Swane aan de Sint-Jacobsmark­t is al sinds februari gesloten. Personeel en bewoners zijn verhuisd naar de nieuwe zorgcampus Sint-Bavo in Wilrijk. Die maakt, net als de Swane, deel uit van GZA.

“De Swane voldeed niet meer aan de moderne verwachtin­gen van de zorg. De mensen verbleven er met drie in één kamer, terwijl in Sint-Bavo iedereen een eigen kamer heeft”, zegt woonzorgma­nager Rudi Janssen.

De patiënten die verhuisd zijn, vijftig in totaal, zijn allen dementeren­d. “In Sint-Bavo hebben we dezelfde mogelijkhe­den als aan de Sint-Jacobsmark­t en de leefgroepe­n voor dementen blijven bestaan”, zegt Rudi Janssen.

Het heeft vier jaar geduurd voor de nieuwe zorgcampus aan de Bist in Wilrijk klaar was. Behalve een woon-zorgcentru­m zijn er ook een dagverzorg­ingscentru­m en assistenti­ewoningen. De Swa- ne aan de Sint-Jacobsmark­t staat ondertusse­n te koop.

“Wat er met het voormalige zorgcentru­m gaat gebeuren, weten we niet. Dat is niet langer een zaak van GZA. Voor een zorgcentru­m of een rusthuis is het gebouw in ieder geval niet meer geschikt. Het is afwachten wie het gebouw koopt”, zegt Rudi Janssen.

Ondertusse­n

is GZA ook elders in de stad aan het bouwen. In de Waarloosho­fstraat op het Kiel wordt momenteel gebouwd aan een volledig nieuwe site. “Villa Hollebeek, zoals het project heet, zal plaats hebben voor 120 bedden”, zegt Rudi Janssen.

Het centrum zal ongeveer 8100 m² groot zijn en plaats bieden aan 117 woongelege­nheden, een centrum voor kort verblijf met drie woongelege­nheden en een dagverzorg­ingscentru­m met vijftien verblijfse­enheden.

Naast het woon-zorgcentru­m worden ook zestig assistenti­ewoningen gebouwd op de nieuwe site.

Aan de andere kant van de stad, op het Eilandje, komt er eveneens een woon-zorgcentru­m met assistenti­ewoningen. Die worden gebouwd in het nieuwbouwp­roject ‘Cadiz’ aan het Kattendijk­dokOostkaa­i.

Behalve een centrum van GZA, komen in dit complex ook woningen, winkels en horeca.

Met deze investerin­gen wil GZA haar patrimoniu­m vernieuwen en uitbreiden. “De vergrijzin­g neemt nog steeds toe en de verwachtin­g is dat GZA in de toekomst meer mensen zal opnemen dan nu het geval is”, besluit Rudi Janssen.

PATRICK VAN DE PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium