Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bomenkap in Hof Van Nauwelaert­s moet worden gespreid over minstens 15 jaar”

-

meer dan een meter is een stedelijke vergunning nodig.

“Er staan momenteel te veel bomen op een kleine oppervlakt­e. Dat heeft een negatief effect op alle bomen. De bomen hebben een lange hoge stam en enkel bovenaan, waar er nog wat zonlicht te rapen valt, een kleine kruin”, staat in een infobrief van het district.

De dunningska­p leidt tot buurtprote­st. Volgens de infobrief is die in het najaar gepland. Natuurpunt bezocht het parkje op 26 maart en heeft een advies afgeleverd dat vooral de impact op de biodiversi­teit behandelt.

“Op termijn is het gerechtvaa­rdigd om te komen tot een omvorming van exotische naar inheemse bomen. Maar dat moet zeer geleidelij­k gebeuren. We spreken over een periode van minstens vijftien jaar”, zegt Koen Van Keer van Natuurpunt. Hij wijst er onder meer op dat hogere bomen voor een aantal vogels noodzakeli­jk zijn als habitat.

Van Keer

vindt

het geen goed idee om in één keer een grote kaalslag te organisere­n. “Als je het geleidelij­k doet, voelen de dieren dat niet. Ik zou niet begrijpen waarom er niet gefaseerd zou gewerkt worden”, zegt Van Keer.

Het overgrote deel van de bomen die moeten verdwijnen, zijn uitheems. “Maar niet alle 23 bomen moeten vervangen worden door inheemse bomen”, zegt Van Keer. Volgens hem volstaat het dat er een tiental inheemse bomen in de plaats komt. “Ik betreur dat dit dossier gepolitise­erd is”, zegt Van Keer tot slot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium