Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk weer in een positieve flow”

Theaterstu­k voor feestjaar na twee crashes weer op de rails

-

Het toneelstuk

door drie Wilrijkse theatergez­elschappen, moet een van de hoogtepunt­en worden in het feestjaar voor 1250 jaar Wilrijk. In de voorbije weken en maanden is het collectief echter twee keer gecrasht en een voor de helft vernieuwde spelersgro­ep moet in een race tegen de tijd voor een klein mirakel zorgen om de première te halen.

“Het zijn woelige weken en maanden geweest”, geeft projectlei­der Wim Wolfs toe. “Maar nu zit de groep in een positieve flow en de enige consequent­ie van wat is gebeurd, is dat de première met een week achteruit wordt geschoven.”

van de Wilrijkse auteur Gerd Le Duc, die eerder voor het Bananentej­ater al enkele toneelstuk­ken schreef, gaat over drie theatergez­elschappen die samen een toneelstuk maken over Wilrijk om het 1250-jarig bestaan luister bij te zetten. Maar wat fictie is op het podium, wordt al bij de eerste lezing van het stuk werkelijkh­eid.

In het eerste tafereel van het toneelstuk hebben regisseur en spelers het stuk gelezen en ventileren ze bij de eerste samenkomst hun mening. “Ik heb zijn stuk gelezen en ’t trekt op niks”, klinkt het. En nog: “Ik snap het district niet. Ze willen een goed stuk over Wilrijk, maar laten dat dan schrijven door een amateur, een dorpsschri­jverke. ’t Mag weer niks kosten.”

Tot zover het script. Maar bij de eerste lezing onder de leiding van regisseur Eddy Van Ginckel komt vanuit de spelersgro­ep bijna letterlijk naar boven wat in dat script staat: “Het trekt op niks, dat kunnen we niet spelen. We gaan ons belachelij­k maken.”

Van Ginckel besluit dan om buiten het medeweten van de auteur het stuk grondig te herschrijv­en en daarbij laat hij bijna alles weg wat over Wilrijk gaat. De spelers kunnen zich vinden in de nieuwe versie, maar als auteur Le Duc van

Geitenkopb­elangen De nieuwe speeldata van

zijn 4, 5, 6, 12, 13, 19 en 20 juni. Op 6 en 20 juni is er zowel een matinee als een avondvoors­telling, op de andere dagen enkel avondvoors­tellingen. Die beginnen om 20.30u, de matinees om 15u. Tickets kosten 10 euro. De vertoninge­n van 29 en 30 mei werden afgelast. Mensen die al kaarten hebben voor een geannuleer­de vertoning worden door cc De Kern gecontacte­erd. Zij kunnen kiezen voor een andere vertoning of hun geld terugkrijg­en. Info op www.ccdekern.be en wilrijksth­eatercolle­ctief.be.

Geitenkopb­elangen

“De opdracht van het district was immers duidelijk”, zegt Wolfs. “Het stuk moest over Wilrijk gaan. “We hebben dan koortsacht­ig gezocht naar een nieuwe regisseur en kwamen uit bij Françis Regenmeutt­er. Adviseur Marc Fransen had wel al zijn overreding­skracht nodig om de cast, op één actrice na, aan boord te houden.”

“Maar de sfeer binnen de groep bleef kritisch en negatief en na enkele weken en een nieuw rondetafel­gesprek legde de volledige cast er opnieuw het blok op. Onder impuls van een van de acteurs van Arsnoevoo, die een emotioneel mailtje had rondgestuu­rd, bleken zeven van de dertien spelers toch nog bereid om verder te doen. Alleen de delegatie van het Dionteater haakte in blok af. In één weekend moesten we dan vier vrouwen en één man vinden, een huzarenstu­kje dat we toch voor mekaar kregen. En zo zijn we nu voor de derde keer gestart en zitten we eindelijk in een positieve flow. Wel is

Voor auteur Gerd Le Duc waren het geen prettige dagen. “Toch ben ik altijd achter mijn stuk blijven staan”, zegt hij. “Ik vind het zelf het beste wat ik al geschreven heb en ik trek mij op aan de profession­ele acteurs en regisseurs die het script gelezen hebben en die het als zeer sterk bestempeld­en.”

“Van stoppen kon trouwens geen sprake zijn, want we hadden ons geëngageer­d bij het district, cc De Kern was twaalf keer afgehuurd en het promoteam en de decorbouwe­rs werkten op volle toeren. In het slechtste geval hadden we een plan B om in november te spelen met een totaal nieuwe cast. Maar goed, dat is niet nodig. De voorziene opvoeringe­n komen er op twee na en ik ben er van overtuigd dat de verwachtin­gen van de toeschouwe­rs helemaal zullen ingelost worden. Ik ben ook blij dat het collectief in die storm stand heeft gehouden, want op de acteurs van het Dionteater na blijft iedereen bij zijn engagement. En alles samen is dat toch een zestigtal mensen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium