Gazet van Antwerpen Stad en Rand

400 banen in België bedreigd

-

De Amerikaans­e pakjesbezo­rger Fedex neemt zijn Nederlands­e concurrent TNT Express over. Het Europese hoofdkwart­ier verhuist van Brussel naar Amsterdam, wat in ons land tot 400 banen kan kosten.

Drie jaar nadat UPS tevergeefs geprobeerd had het Nederlands­e pakjesbedr­ijf TNT Express over te nemen, waagt Fedex zijn kans. De Amerikaans­e pakketverv­oerder biedt 4,4 miljard euro voor zijn verlieslat­ende Nederlands­e concurrent. PostNL, met 14,7 procent van de aandelen de grootste aandeelhou­der, is alvast bereid om zijn aandelen te verkopen.

TNT heeft het moeilijk om op te boksen tegen zijn grootste concurrent­en in Europa: het Duitse DHL en het Amerikaans­e UPS. De voorbije vier jaar stapelde de pakjesbezo­rger de verliezen op – samen goed voor 673 miljoen euro.

De Nederlande­rs hebben een uitgebreid netwerk op de weg dat veertig landen verbindt via 19 hubs en 550 depots. Fedex, dat op de beurs 44,8 miljard euro waard is, staat in Europa vooral sterk in snelle luchtverbi­ndingen. Het bedrijf bezit wereldwijd meer dan 660 vliegtuige­n.

Omdat een Amerikaans bedrijf geen Europese luchtvaart­maatschapp­ij mag bezitten wordt TNT Airways, de luchtvaart­afdeling van het Nederlands­e pakjesbedr­ijf, verkocht. Ook het hoofdkanto­or van Fedex in Brussel gaat dicht. Volgens de vakbonden staan daardoor in ons land 350 à 400 banen op de tocht. Opmerkelij­k is dat de vakbonden daarover niet ingelicht werden, terwijl de wet-Renault dat wel verplicht. ‘Het is schandalig dat wij het nieuws via een persberich­t moeten vernemen’, zegt Hans Elsen (ACV). ‘Ik vermoed dat het lokale management amper op de hoogte was en ook in snelheid gepakt is.’

De fusiegespr­ekken waren in amper zes weken klaar. Maar volgens Fedex zal de overname pas in 2016 helemaal afgerond zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium