Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buurt en scholen zijn onveilig verkeer beu

Buurtbewon­ers Kroonstraa­t en scholen zijn onveilighe­id beu

- KARIN VANHEUSDEN

Bewoners van de Kroonstraa­t en omgeving vragen het district en het stadsbestu­ur dringend maatregele­n te nemen die de gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie in hun buurt aanpakt.

“Wonen wij misschien in niemandsla­nd? Een buurt op de grens van twee districten, geprangd tussen twee gewestwege­n? We willen alleszins níet de speelbal worden in een politiek spel tussen districten en stad. Daarom eisen wij zo snel mogelijk verkeersve­ilige maatregele­n, zodat de dood van Shin-Woo niet voor niets is geweest.”

Dat zegt Katrien De Troch, die vanuit buurtcomit­é Kroonstraa­t samen met buurtcomit­é Den Dreihoek en de scholen De Zevenspron­g, Mikado en De Reuzenpoor­t na de paasvakant­ie een actie plant die de gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie in de buurt aanklaagt. Omdat de bewoners nog altijd zwaar aangeslage­n zijn van het ongeval van vorige week dinsdag, willen ze zolang niet zwijgen en komen ze nu al naar buiten met hun grieven.

Het bewuste ongeval gebeurde vorige dinsdag toen de vijfjarige Shin-Woo Paek, die samen met zijn moeder, broer en zusje naar school fietste, op het drukke kruispunt Kroonstraa­t-Bleekhofst­raat door een bestelwage­n werd aangereden. Hij overleefde de klap niet. De dag na het ongeval stroomde een honderdtal bewo- ners samen om hun steun te betuigen aan de familie. En ook om het bestuur het duidelijke signaal te geven dat er dringend iets moet veranderen aan de verkeerssi­tuatie.

“De frustratie en de woede zijn groot”, vertelt Katrien De Troch verder. “Al zes jaar klagen de bewoners van de Kroonstraa­t en de omliggende straten de gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie bij het district en de stad aan. We hebben enquêtes en petities georganise­erd, vergaderin­gen bijgewoond, oplossinge­n gesuggeree­rd, tientallen foto’s en filmpjes van parkeer- en rijovertre­dingen aan de politie bezorgd... Allemaal zonder enig positief resultaat. Wij zijn het beu om te moeten samenkomen en te vergaderen over veilige straten voor onze kinderen. Verkeersve­iligheid is de verantwoor­delijkheid van het bestuur, bewoners zouden alleen maar moeten samenkomen om een volgend buurtfeest te organisere­n.”

Jonge gezinnen

De bewoners pleiten al jaren voor een fietsstraa­t, een eis die het districtsb­estuur steunt. “Als Antwerpen wil dat jonge gezinnen zich in de stad komen vestigen, zal ze haar verkeersin­frastructu­ur en beleid danig moeten aanpassen. De jongste jaren zijn veel gezinnen met jonge kinderen naar deze buurt verhuisd, er wordt enorm veel gefietst. Vorige week nog zijn in één uur tijd op één kruispunt in de Kroonstraa­t 300 fietsers en 200 auto’s geteld. Deze straat, die overigens nergens een zebrapad heeft, is gewoon te smal om al dit verkeer aan te kunnen. En áls wij overtredin­gen signaleren, krijgen we van de politie te horen dat verbaliser­en geen zin heeft omdat er structuree­l van alles fout zit. Het maakt ons niet uit wie het oplost, maar doe er alstublief­t snel iets aan.”

KATRIEN DE TROCH Buurtcomit­é ‘‘Wij eisen zo snel mogelijk verkeersve­ilige maatregele­n, zodat de dood van ShinWoo niet voor niets is geweest.’’

 ?? FOTO WIM HENDRIX ??
FOTO WIM HENDRIX
 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? Omwonenden van de Kroonstraa­t vragen dringend maatregele­n voor meer verkeersve­iligheid. In het midden: Katrien De Troch.
FOTO WIM HENDRIX Omwonenden van de Kroonstraa­t vragen dringend maatregele­n voor meer verkeersve­iligheid. In het midden: Katrien De Troch.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium