Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Loodsen dreigen haven plat te leggen

PROTEST TEGEN FEDERALE REGERING

- PAUL VERBRAEKEN

Zonder “kantenklar­e oplossing” beginnen de Vlaamse loodsen zondag een protestact­ie die grote hinder voor de Vlaamse havens kan veroorzake­n. De woede van de BvLloodsen is gericht tegen pensioenma­atregelen van de federale regering.

Wollig woordgebru­ik kan je voorzitter Sven Deridder en woordvoerd­er Yves Verspreet van de neutrale Beroepsver­eniging van Loodsen (BvL) moeilijk verwijten: “De regering pleegt een hold-up op ons pensioen. Ze wil ons met één pennentrek dertig procent afnemen. Dus gaan we vanaf zondag 12 april tot de finish actie voeren. Het effect zal hetzelfde zijn als in 2012.” Een staking van de loodsen zorgde er toen voor dat tientallen schepen, ook met bederfbare waren zoals fruit, dagenlang de havens niet in konden, wat zware economisch­e gevolgen had.

“Noteer aub: dit is geen staking”, stellen Verspreet en Deridder. “Maar als men ons beroep niet langer meer wil erkennen als een ‘zwaar en belastend beroep’, dan gaan wij – zoals het past voor een niet-zwaar en niet-belastend beroep – nog alleen tijdens de kantoorure­n werken. Wij gaan ons niet met een kluitje in het riet laten sturen. Voor zondag willen wij van de federale pensioenmi­nister een duidelijk en geschreven engagement.”

Ook in 2012 draaide de protestact­ie van de loodsen om pensioenen, maar toen ging het om een conflict met de Vlaamse regering. “Drie jaar later is daar een oplossing voor in de maak. Daar gaat het nu dus níét over. Nu gaat het erom dat de federale regering een commissie wil laten bepalen welke beroepen zwaar en belastend zijn. Wij zijn slechts met 300 en gaan daar dus niet wegen. Maar wij gaan niet afwachten hoe zo’n commissie, met mensen die nooit uit hun kantoor komen, gaat definiëren wat een ‘zwaar en belastend beroep’ is.”

7,5 jaar langer werken

“We riskeren als loodsen slachtoffe­r te worden van een samenloop van maatregele­n. Als ambtenaren hebben wij na een volledige loopbaan recht op een pensioen a rato van 75 procent van ons loon. In het statuut ‘zwaar en belastend’ geldt daarvoor de pensioenbr­euk 1/50ste. Daar wil men 1/60ste van maken. Hoe kleiner die breuk, hoe sneller je een volledige loopbaan hebt. Trouwens, voor magistrate­n is dat 1/30ste. 1/60ste wil zeggen dat wij 7,5 jaar langer zouden moeten werken terwijl je pas loods kan worden rond je 30ste à 33ste. Daar komen we dus nooit aan.”

“Tegelijk heeft men door de mozaïekwet van de vorige regering – ongewild – onze diplomabon­ifi- catie afgenomen. Onze jaren studie tellen niet omdat wij in die jaren ook gevaren hebben. Maar dat was juist de vereiste! Kortom: die twee samen vegen 30 procent van ons pensioen weg. Niemand zou dat aanvaarden”, stellen Deridder en Verspreet.

Vrijdag is er een bemiddelin­g op het kabinet van federaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelain­e (MR), met een bemiddelaa­rster aangeduid door het Vlaamse kabinet Weyts. “Daar riskeren we onze tijd te verliezen”, stelt BvL. Een loods van een ‘kleurvakbo­nd’ treedt bij: “Neem dit zeer ernstig. Zelfs als wij met de vakbonden het ordewoord zouden geven geen actie te voeren, zullen velen toch de oproep van de BvL steunen.”

Het kabinet van minister Bacquelain­e en directeur Stephan Van Fraeychem van de werkgevers­organisati­e Alfaport/VOKA reageren voorzichti­g: “Er is een sociaal bemiddelaa­r aangeduid. Zolang dit proces loopt, zou het niet wijs zijn verklaring­en af te leggen. Geef het overleg alle kansen.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Een loods gaat aan boord van een zeeschip op de Westersche­lde. De loodsenver­eniging vreest dat ze het statuut ‘zwaar en belastend beroep’ dreigt kwijt te spelen, met grote gevolgen voor de pensioenen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Een loods gaat aan boord van een zeeschip op de Westersche­lde. De loodsenver­eniging vreest dat ze het statuut ‘zwaar en belastend beroep’ dreigt kwijt te spelen, met grote gevolgen voor de pensioenen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Yves Verspreet en BvLvoorzit­ter Sven Deridder: “Wij willen een duidelijk engagement van de regering.”
FOTO JORIS HERREGODS Yves Verspreet en BvLvoorzit­ter Sven Deridder: “Wij willen een duidelijk engagement van de regering.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium