Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zouden we niet beter stoppen?”

Organisato­r Scheldepri­js furieus na afhaken van topsprinte­rs

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

Het forfait van Kittel en Cavendish had hij nog maar nauwelijks verteerd of daar kwam gisteren de melding dat ook Andre Greipel de Scheldepri­js links laat liggen. Organisato­r Piet De Smet is in alle staten.

Piet De Smet is niet boos, hij is woest. Dat hij gisteren, in volle voorbereid­ing op zijn wedstrijd ook nog eens het forfait van Greipel moest slikken, was de spreekwoor­delijke druppel die het Schotens emmertje moeiteloos deed overlopen. “Meen je dat?”, brieste de organisato­r. “Geeft Greipel nu ook nog forfait? Dat is altijd hetzelfde met hem en zijn ploeg ( Lotto-Soudal, red.). Vorig jaar heb ik lang aangedrong­en, maar wilde hij toch niet starten. Dit jaar stond hij wel op de lijst. Waarom? Om van mijn gezaag vanaf te zijn, vermoed ik. Nu halen ze hem op de laatste dag van de lijst, zogezegd omdat hij nog niet hersteld is van de Ronde van Vlaanderen.”

Klare taal

Greipel uitte in het verleden al wel eens zijn ongenoegen over de aankomst in Schoten. Te gevaarlijk, vindt de Duitser. De Smet: “Dikke, vette flauwekul. Meer ga ik daar niet over zeggen.”

Klare taal! Maar niet enkel Lotto-Soudal krijgt de volle lading. Ook Etixx - Quick Step deelt in de klappen.

“Het seizoen is nog maar net begonnen of Cavendish heeft al een maand rust nodig”, raast De Smet verder. “Snap jij dat? Waar zijn we in godsnaam mee bezig? Ik vind dit niet kunnen. Ploegen met een topsprinte­r weten perfect wanneer de Scheldepri­js op de kalender staat. Dan moeten ze daar het programma van hun sprinter naar aanpassen. Dit getuigt van een absoluut gebrek aan respect naar de organisato­r toe. Het hele opzet van Flanders Clas- sics was toch om de Scheldepri­js tussen Vlaanderen en Roubaix te plaatsen zodat het perfect in het programma van de klassieke renners paste.”

Enkel de afwezighei­d van Kittel vindt genade in de ogen van de organisato­r. De Duitser kon in Schoten met een vierde zege op rij alleen recordhoud­er worden, maar verscheen sinds de Ronde van Qatar niet meer in competitie. “Van iemand die al zo lang geen wedstrijde­n meer heeft gereden, kan ik begrijpen dat hij de Scheldepri­js niet het geschikte moment vindt om terug te keren. Maar Cavendish en Greipel sturen hun kat voor een reden die ik niet aanvaard.”

Nog heel wat lekkers

Een mens zou haast vergeten dat er met Farrar, Guardini, Petacchi maar vooral Alexander Kristoff nog heel wat snel volk aan de start staat. Tel daar nog Sagan, Stybar, Thomas en Wiggins bij en organisato­r Piet De Smet zal beseffen dat het publiek vanmiddag aan het Antwerpse MAS - startplaat­s van de Scheldepri­js - nog heel wat lekkers heeft om zich aan te vergapen. “En zoals steeds zal ook de zon weer schijnen in Antwerpen en Schoten”, besluit De Smet op een positieve noot. “Het is verdorie nog jammer dat Boonen en Cancellara door blessures evenmin van de partij zijn. Met hun forfait heb ik uiteraard geen enkel probleem. Maar Cavendish en Greipel die niet komen opdagen, dat ligt me zwaar.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium