Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Woningprij­zen hebben piek bereikt

Stijging miniem in 2014, ING België voorspelt prijsdalin­gen tot 3,5 procent voor 2015 en 2016

- CHRISTOF WILLOCX

De woningprij­zen hebben hun piek bereikt. In 2014 stegen ze nog een klein beetje, maar door het wegvallen van de woonbonus zullen de prijzen dit jaar met 2,5 tot 3,5 procent dalen.

De federale overheidsd­ienst Economie maakte gisteren de gemiddelde vastgoedpr­ijzen voor 2014 bekend. Daaruit blijkt dat de tijd van grote prijsstijg­ingen achter de rug is. Een gemiddeld woonhuis in Vlaanderen steeg vorig jaar met amper 0,7 procent naar 213.558 euro. De gemiddelde prijs in de provincie Antwerpen ligt met 231.262 euro wel een pak hoger. De waarde van het gemiddelde appartemen­t in Vlaanderen steeg vorig jaar met 1,6 procent naar 214.465 euro. In de provincie Antwerpen ligt dat gemiddelde met 214.091 euro iets lager. “Sinds 2010 stijgen de prijzen van woningen. Die stijging wordt elk jaar minder sterk”, zegt de federale overheidsd­ienst Economie. De studiedien­st van de bank ING berekende dat de woningprij­zen tussen 1980 en 2007 elk jaar met gemiddeld 9,5 procent stegen. Tussen 2008 en 2014 stegen de prijzen maar met 2,7 procent per jaar.

Prijs zal dit jaar dalen

“Vanaf dit jaar zullen de prijzen van huizen en appartemen­ten met gemiddeld 2,5 tot 3,5 procent dalen. Wellicht zet die trend zich in 2016 door”, zegt Julien Manceaux, vastgoedsp­ecialist van ING België. “Dat komt hoofdzakel­ijk door de zware inkrimping van de Vlaamse woonbonus. Daardoor trekt een gemiddelde eigenaar van een woning in Vlaanderen, afhankelij­k van zijn inkomen, 117 tot 170 euro per maand minder terug van de belastinge­n. Dat verlies zal maar ten dele worden gecompense­erd door de lage intrestvoe­ten voor woonkredie­ten. Mensen die vandaag een woning kopen, zijn doorgaans dus minder kapitaalkr­achtig. Daardoor zullen eigenaars de verkooppri­js voor hun woning moeten laten dalen, omdat ze het anders niet meer verkocht krijgen”, zegt Julien Manceaux.

Hove duurste gemeente

De prijzen van huizen en appartemen­ten verschille­n sterk van gemeente tot gemeente. Een gemiddeld huis in Hove kost zo’n 310.000 euro. Wie in de Kempense ge-

meente Meerhout wil wonen, moet voor een huis gemiddeld maar 166.000 euro voor neertellen. “Wij beseffen dat er een probleem is met de betaalbaar­heid van de woningen in onze gemeente”, zegt Koen Volckaerts (N-VA), burgemeest­er van Hove. “Zelfs de sociale woningen in onze gemeente zijn redelijk duur. Het grote probleem is dat Vlaanderen, en zeker Hove, is volgebouwd. Er is nauwelijks nog plaats om nieuwe woningen neer te zetten. Daar komt nog bij dat Hove een kleine gemeente met veel groengebie­d is. Wij willen dat groen respectere­n, maar daardoor kunnen wij amper bouwgrond bij creëren.” Toch is Volckaerts niet pessimisti­sch. “Wij doen wat we kunnen. Deze legislatuu­r komen er bijvoorbee­ld nog betaalbare appartemen­ten in de Jan Frans Gellynckla­an. Mensen mogen zich ook niet verkijken op die gemiddelde prijzen. De gemiddelde villa in Hove kost 460.000 euro. Maar zopas is in onze gemeente nog een villa van 600 à 700 vierkante meter voor 400.000 euro verkocht”, zegt Koen Volckaerts. Walter Daem, vastgoedma­kelaar bij Century 21 in Antwerpen, bevestigt de relativite­it van de prijzen. “De prijs van een woning wordt door tal van factoren bepaald. Het gaat dan niet alleen om de ligging in een doodlopend straatje of aan een drukke steenweg. Ook de popularite­it van bepaalde scholen of kinderdagv­erblijven spelen een rol in de prijszetti­ng”, zegt Daem. In de stad Antwerpen is er vooral een overaanbod van appartemen­ten. “Dat komt vooral omdat veel oudere mensen van de babyboomge­neratie een appartemen­t hebben gekocht als investerin­g. Er zijn wel veel scheidinge­n, waardoor meer mensen voor appartemen­ten kiezen. Maar die gescheiden mensen huren vooral appartemen­ten, in plaats van ze te kopen”, zegt Walter Daem.

Goedkope Kempen

Wie in de provincie Antwerpen een betaalbare woning zoekt, kan best naar de Kempen rijden. Balen, Vorselaar en Meerhout zijn de goedkoopst­e gemeenten. U vindt er een huis voor gemiddeld 165.000 tot 180.000 euro. Ook de prijs van de meeste appartemen­ten zit in die gemeenten ver onder de 200.000 euro. Hoe komt dat? “Wellicht zijn de prijzen hier lager omdat wij een platteland­sgemeente met weinig industrie zijn. Bovendien zijn hier ook veel oudere huizen”, zegt Jos Engelen (CD&V), burgemeest­er van Meerhout.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium