Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ACVboodsch­ap met een waarschuwi­ng

- Paul Geudens Editoriali­st gvabrieven@mediahuis.be @PaulGeuden­s

In zijn slottoespr­aak op het statutair congres in Oostende heeft ACV-voorzitter Marc Leemans gisteren zwaar uitgehaald naar de federale en de Vlaamse regering. Vooral de N-VA moest het ontgelden, maar ook de Open Vld en de MR deelden in de klappen. Het werd één lange tirade “tegen het hardvochti­g beleid dat geschreven is op maat van de werkgevers, en de rijken alleen maar rijker maakt”. Een rechtse politiek die bulkt van het misprijzen tegenover migranten, zieken, werklozen, ouderen en armen. Voor de N-VA, de Open Vld en de MR wordt dat allemaal onder één noemer samengebra­cht: het sociaal profitaria­at, zo Leemans. Het christelij­k syndicaat kondigt daarom een strijd op vele fronten aan. Zowel juridisch als sociaal. Toegespits­t op meer fiscale rechtvaard­igheid. En zo kwam Marc Leemans natuurlijk bij de onvermijde­lijke tax shift of belastingv­erschuivin­g uit...

Om de lasten voor werkgevers en loontrekke­nden te verlagen, moet de schatkist andere inkomsten aanboren. Er liggen drie opties op de regeringst­afel. Meer taksen op vervuiling, verhoging van de btw en een vermogensw­instbelast­ing. De eerste gesprekken over dit heikele onderwerp zijn binnen de Zweedse coalitie begonnen. Het is aan minister van Financiën Johan Van Overtveldt om met een sluitend voorstel te komen.

Over de eerste optie bestaat de minste discussie. Dieselrijd­ers zullen dieper in de portemonne­e moeten tasten. Mogelijk wordt ook rekeningri­jden weerhouden. Voor het zwaarder belasten van bedrijfswa­gens zullen de andere partijen wellicht de Open Vld op hun weg vinden.

Een btw-verhoging ligt al veel moeilijker. Uiteindeli­jk dreigt de tax shift dan immers een vestzak-broekzakop­eratie te worden. Wat we minder betalen aan personenbe­lasting betalen we meer voor consumptie. Tenzij men enkele specifieke tarieven aanpast die de grote massa niet treffen. Het delicaatst­e onderdeel van de belastingv­erschuivin­g wordt evenwel de vermogensb­elasting. Waarom zou inkomen uit arbeid zwaarder belast moeten worden dan inkomsten uit kapitalen, aandelen, obligaties en zelfs huizen, is de vraag. Dat er een speculatie­taks zit aan te komen, staat in de sterren geschreven. Wie aandelen koopt en ze weer vlug van de hand doet, zal een deel van de winst moeten afstaan. Maar zowel het ACV als CD&V willen veel breder gaan.

“Een euro is een euro”, zei Leemans gisteren. Vrij vertaald: alle inkomens, ongeacht de bron, moeten op dezelfde fiscale manier worden behandeld. Een boodschap die een duidelijke waarschuwi­ng inhoudt. De jongste maanden stelt het ACV zich vrij constructi­ef op. Ondanks de strijdlust­ige sfeer werd er in Oostende niet met nieuwe nationale stakingen gedreigd. Maar die kunnen er wel van komen, zo moet iedereen ondertusse­n begrepen hebben. Wanneer de ploeg van Charles Michel de volgende vier jaar een beetje comfortabe­l wil regeren, dan moet zij begrip tonen voor de - niet onterechte - eisen van het ACV. En zelfs al brengt een vermogensb­elasting geen miljarden euro’s op, dan creëert ze een groter rechtvaard­igheidsgev­oel en helpt ze de sociale rust te bewaren. Symbolen zijn niet onbelangri­jk.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium