Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Man spoorloos na sprong in Albertkana­al

Slachtoffe­r probeert te ontkomen aan politiecon­trole op brug van IJzerlaan

- SAM REYNTJENS

Een 29jarige Ghanees heeft zich gisteren in het Albertkana­al geworpen. Dat gebeurde toen hij probeerde te ontkomen aan politiemen­sen die hem wilden controlere­n op de IJzerlaan in Antwerpen. Duikers van de brandweer kamden een groot gebied uit, maar de man was gisteren nog niet gevonden.

Op de brug van de IJzerlaan hield de Antwerpse politie gisternami­ddag een verkeersco­ntrole. Plots merkten de politiemen­sen dat er een donkergroe­ne Peugeot 106 door twee mannen de brug werd opgeduwd. “Vermoedeli­jk was het voertuig in panne gevallen”, zegt politiewoo­rdvoerder Fons Bastiaenss­ens. De agenten liepen de mannen tegemoet om de papieren van het voertuig te controlere­n. Ook de identiteit van de twee mannen zou worden gecontrole­erd.

Zoekactie

Dat was buiten een van de twee kerels gerekend. De 29-jarige Ghanees zette het op een lopen en sprong van de brug naar beneden. Hij belandde acht meter lager, in het Albertkana­al. “Ik kwam net voorbijgef­ietst toen het gebeurde”, vertelt Benjamin V.R. uit Mortsel. “Samen met de politie ben ik naar beneden gereden om te kijken of de man terug boven zou komen.” Enkele inspecteur­s zagen het slachtoffe­r nog enkele keren boven water komen. Daarna verdween de man in het kanaal. De brandweer was ondertusse­n ter plaatse. Verscheide­ne duikers maakten zich klaar om het kanaal uit te kammen. “We lieten eerst het scheepvaar­tverkeer stilleggen”, zegt Bastiaenss­ens. Ook werd een sluis gesloten waardoor er minder stroming in het Albertkana­al was. Daardoor kon een groter gebied uitgekamd worden. Alle moeite ten spijt, was het lichaam van de man gisteravon­d nog niet teruggevon­den. Alles wijst erop dat hij verdronken is.

Inreisverb­od

Wat de man bezielde om van de brug in het water te springen, weet allicht enkel hijzelf. Wel is zeker dat hij, minstens de komende vijf jaar, niet in België mocht komen. “De man is eerder het land uitgezet”, verklaart Bastiaenss­ens. “Hij stond hier geseind omdat hij een inreisverb­od had.” In het voertuig dat de mannen voortduwde­n, werd niets verdachts aangetroff­en.

Emotionele taferelen

De kompaan van het slachtoffe­r bleef tijdens de zoekactie ter plaatse en waarschuwd­e tal van vrienden en familieled­en. Dat zorgde voor hartversch­eurende taferelen aan de oever van het Albertkana­al. Een vrouw die ter plaatse ver- nam wat er gebeurd was, probeerde ook in het water te springen. Ze kon worden tegengehou­den door agenten, brandweerl­ui en mensen van de ambulanced­ienst.

Slachtoffe­rhulp

“De mensen van onze dienst slachtoffe­rhulp zijn ter plaatse gegaan om de familie en de vrienden op te vangen”, aldus Bastiaenss­ens. Gisteren werd de Cel Vermiste Personen van de federale politie op de hoogte gebracht van de feiten. Zij zullen eventuele verdere zoekacties de komende dagen coördinere­n.

 ?? FOTO'S BFM, WAS, GVA ?? De man sprong in het Albertkana­al om aan een politiecon­trole op de brug te ontsnappen.
FOTO'S BFM, WAS, GVA De man sprong in het Albertkana­al om aan een politiecon­trole op de brug te ontsnappen.
 ??  ?? Duikers doorzochte­n een groot deel van het kanaal.
Duikers doorzochte­n een groot deel van het kanaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium