Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ge had het niet mogen doen” Moeder deed slaafs wat beklaagde vroeg en hielp om feiten te verhullen

-

Voor de speurders van de federale politie bestaat er niet de minste twijfel: Luc Van Eynde liegt. Eerder probeerde hij zesmaal op een “schokkende” wijze het onderzoek te manipulere­n. Hij schakelde zelfs zijn moeder in om alles te helpen toedekken, zo blijkt uit afgetapte gesprekken.

“Er is maar één zinnetje dat je moet onthouden en dat is: ‘Ik beroep mij op mijn zwijgrecht’.” Wel twintig keer herhaalt Luc Van Eynde (55) dat zinnetje tegen zijn moeder Ivonne V.L. als die haar zoon op 17 april 2013 in paniek opbelt. Ze heeft zopas een uitnodigin­g gekregen om bij de politie een verklaring af te leggen. Ze is op dat moment 85 en wil weten wat ze daar moet verklaren. “Want op de duur weet ik het ook niet meer, hoor.” Twee jaar hebben ze haar met rust gelaten, nadat de lokale politie van de zone Zuiderkemp­en het onderzoek naar de dood van Carine Vangeel (46) uit Westerlo heeft gesepo- neerd en de feiten heeft afgedaan als zelfmoord. Maar nu hebben ze haar en haar zoon dan toch plots gevonden. “De miserie begint al”, snauwt ze haar zoon via de telefoon toe. “Je hebt geweten dat dit zou gebeuren en nu is de miserie begonnen.”

Ivonne V.L. doet slaafs wat haar zoon haar opdraagt: ze rept met geen woord over de nacht van 7 op 8 februari, de nacht waarop Carine stierf. Van Eynde beweert dat hij bij zijn moeder was, ook al bewijst telefonieo­nderzoek het tegendeel. Ook Van Eynde zelf weigert tijdens zijn verhoren elke medewerkin­g.

Afluistera­ppatuur

Wat moeder en zoon niet weten, is dat er afluistera­pparatuur in het huis van de moeder is geplaatst. Het levert een schat aan informatie op. Na haar verhoor kunnen de speurders een ruzie tussen moeder en zoon afluistere­n: “Gij denkt zeker dat dat daar allemaal apen zijn”, foetert zijn moeder. “Had het toch niet gedaan! Met al die last die ervan gekomen is!” Maar haar moederhart is vergevings­gezind: als Van Eynde zicht begint te krijgen op wat de politie allemaal over hem weet, zoekt hij als een duivel in een wijwaterva­t manieren om zich in te dekken. En wie beter dan zijn moeder kan hem daarbij helpen. Hij vraagt haar onder meer om een neef te bellen en te vragen of die bereid is valse verklaring­en af te leggen. Ze doet alles wat zoonlief vraagt. Al is niemand bereid om daadwerkel­ijk zo’n valse verklaring af te leggen. “Wij waren geschokt door de manier waarop Van Eynde het onder- zoek wilde manipulere­n”, getuigen de speurders van de federale politie. “Tot zesmaal toe bood hij kennissen geld aan om dingen te verklaren die hem konden helpen.”

Zijn laatste poging tot manipulati­e levert hem een levensgroo­t probleem op: nadat hij Laurens Van Puyenbroec­k, de advocaat van de tegenparti­j, heeft gebeld om zijn strategie te weten te komen, laat Van Eyndes advocaat hem vallen. Die poging tot manipulati­e geeft Van Eynde toe. “Ik heb het gedaan en ik bied er mijn excuses voor aan.” “Maar wat was dan uw bedoeling”, vraagt voorzitter Michel Jordens. “Zonder bedoeling”, wuift Van Eynde de vraag weg. Maandag komt onder andere Van Eyndes moeder getuigen. Of haar moederlief­de nog even groot is, zal dan blijken. DENNIS VAN DAMME

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Luc Van Eynde bood kennissen geld aan om valse verklaring­en af te leggen.
FOTO JORIS HERREGODS Luc Van Eynde bood kennissen geld aan om valse verklaring­en af te leggen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium