Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Protest “De Antwerpfan­s voelen zich na al die jaren moegetergd"

Supporters organisere­n vandaag ‘corteo’, mars van eenheid tegen bestuur van voetbalclu­b

- PETER GORIS

Zaterdag 25 april 2015. AntwerpBer­gen. Als volgende week geen licentie gehaald wordt, speelt de oudste club van het land vandaag mogelijk al de allerlaats­te thuiswedst­rijd in zijn huidige vorm. Reden genoeg voor de fans om voor de wedstrijd een protestmar­s te houden. Dieter Moyaert en Jan Van Cauwenberg­h, de twee organisato­ren, zijn duidelijk. “Stel dat het gebeurt, kunnen we onze club toch niet geruisloos ten onder laten gaan?”

Op een maand na zit er exact twintig jaar tussen hen in. De ene, Jan Van Cauwenberg­h, ‘Jakke’, is 48 en mag tot de oude garde gerekend worden met een woelig verleden als supporter en leider van de harde kern. De andere, Dieter Moyaert alias ‘Wacko’, is een exponent van de jonge garde, de ‘nieuwe’ har-

DIETER EN JAN

de kern. Eén ding hebben ze gemeen: een onvoorwaar­delijke liefde voor hun club: Royal Antwerp Football Club. Tot in het diepste van hun ziel. En laat net die ziel diep gekrenkt zijn. “Heel veel fans voelen hetzelfde. We zijn moegetergd. Door Wauters, door Hofmans-Verhaegen. Door besturen die niet met de club bezig waren, maar met zichzelf. Die de ene blunder op de andere stapelden. Neem nu het laatste licentiedo­ssier. Het is toch onvoorstel­baar hoe dom daarmee is omgegaan. Die permanente incompeten­tie, die domheid, die graaicultu­ur ook. Het moet stoppen.”

Organisato­ren corteo ‘‘Onze mars is een noodkreet. We moeten één zijn als fans en samen een nieuw bestuur eisen. Het is de enige kans op overleven.’’

Dus dachten jullie: we organisere­n een protestmar­s? Als het volgende week fout loopt bij het BAS en Antwerp geen licentie haalt, dan staan we mogelijk voor de allerlaats­te wedstrijd van Antwerp in zijn huidige vorm, als nummer 1. Dat mag je als fan toch niet zomaar laten voorbijgaa­n, dan moet je toch een vorm van protest laten horen. Vanuit de officiële supporters­organen hoorden we niets en was er ook weinig animo om iets te doen. Dus hebben we maar beslist om het zelf te organisere­n en hebben we een oproep gelanceerd op sociale media.

In geen tijd was een enorm evenement geboren. Honderden, wellicht meer dan duizend fans stappen zaterdag mee op. Zo’n massale reactie, dat hadden we zelf eerlijk gezegd niet verwacht. En alle officiële supporters- organen hebben ondertusse­n hun wagon mee aangepikt. Perfect. Die eenheid, die hebben we nu nodig.

Onze mars is een noodkreet. We moeten één zijn als fans en samen een nieuw bestuur eisen. Tabula rasa, het is de enige kans op overleven. We moeten ons opnieuw als één groot blok tonen, het machtige blok waar we ooit zo om werden geroemd.

Was die eenheid er dan niet meer?

Antwerp is altijd een club van conflicten geweest, maar zelden bij de fans onder elkaar. Nu is dat weg. De ene is voor Decuyper, de andere tegen. De ene is pro bestuur, de andere tegen. Terwijl we allemaal hetzelfde zouden moeten zeggen: we zijn voor onze club, voor Antwerp. Het is ook een signaal naar de officiele supporters­organen: focus op de fans, niet op de club. De plaats van een supporters­vereniging is niet naast het bestuur in de business seats, maar in de cafés rond het stadion, bij de fans.

De geschieden­is herhaalt zich wel: vier jaar geleden wilden de supporters Wauters weg en vervangen door HofmansVer­haegen, onder het motto ‘an der en beter’. Nu keert het protest zich tegen dat nieuwe bestuur. Hofmans-Verhaegen was toen onze laatste strohalm. Er was geen alternatie­f. We wilden Wauters ook niet weg, we wilden enkel veranderin­g. Het was aanvankeli­jk ook de bedoeling dat Wauters bleef, hé. Niet de supporters hebben hem weggegooid, het is de vzw zelf die hem buiten de club heeft gestemd.

Nu loopt er ondertusse­n een nieuwe kandidaatb­estuurder rond: Patrick Decuyper. Hoe staan jullie tegenover hem? We geven hem het voordeel van de twijfel. Maar of hij een garantie is dat het nu beter wordt? Nee. Maar er zijn geen alternatie­ven, hé. Misschien Decuyper samen met Act As One? Er is in elk geval één ding dat een nieuw bestuur moet beseffen, of dat nu met of zonder Decuyper is: er moet opnieuw respect komen voor de fans. Missen jullie dat? Zeker. De fans worden behandeld als schlemiele­n waar ze eens goed mee kunnen lachen. De duurste tic- kets van tweede klasse, de duurste pinten, de duurste hamburgers, noem maar op. Wij zijn de volkse marginalen die ze mogen behandelen als paria’s, maar we zijn wél goed genoeg om als melkkoe te dienen voor ‘de heren’. Dat zit na al die tijd zo diep. Ze spelen met de harten van de mensen. Bewust. We worden ook over niets geïnformee­rd. Volgende week staat de club voor het BAS, de laatste kans om toch nog een licentie te halen, maar de supporters weten van niets. Wij leven in permanente onzekerhei­d. Heeft de club een plan B als het fout gaat? Wij weten het in elk geval niet. Dat is misschien het enige dat ze ons mogen verwijten. Dat de fans nu pas, als het kalf al zo goed als verdronken is, massaal van zich willen laten horen. We hadden vroeger moeten reageren tegen zo veel wanbeleid. Maar bon, beter laat dan nooit.

De club en de politie zijn op hun hoede en op het ergste voorbereid tijdens de corteo. Zijn jullie dat ook?

Wij zijn alleszins niet uit op een slagveld. We hebben dat ook heel duidelijk aan de club en de politie laten weten: tijdens de corteo gebeurt er niets. Kerels die toch vervelend willen doen, wijzen we zelf terecht. Desnoods met een ‘corrigeren­de tik’. Daar steken we als organisato­ren onze nek voor uit, want daar zijn we ook verantwoor­delijk voor. Wat er daarna gebeurt, eens de fans in het stadion zijn, dat is onze verantwoor­delijkheid niet meer. Dan hebben we het zelf niet meer in de hand.

Lees: dan zou het wel eens fout kunnen lopen. We kunnen de supporters alleen maar oproepen om ook dan het gezond verstand te gebruiken en hopen dat het protest ook in het stadion en nadien op een waardige manier verloopt. De kritiek mag en moet zelfs scherp zijn, maar binnen bepaalde grenzen. We hebben daarom ook voorgestel­d om de supporters na het laatste fluitsigna­al toe te staan om het veld te betreden. Om de Antwerpfan­s even te laten voelen dat ze het veld mogen claimen, dat de club ook van hen is. Net zoals het bij KV Mechelen gebeurde toen hun faillissem­ent een feit werd. Maar we krijgen daar geen toelating voor. Helaas.

Volgens de club is hun vrees voor ongeregeld­heden ook gegrond. Jullie zijn twee supporters met een stadionver­bod, klinkt het.

Ik (Jakke, red.) kreeg een stadionver­bod omdat ik bij een wedstrijd in een zone waar ik niet mocht zijn keeper Bjon Sengier omhelsde.”

“En ik (Dieter, red.) kreeg een stadionver­bod omdat ik tijdens de galawedstr­ijd tussen supporters en oud-spelers wat vuurwerk had afgestoken. Terwijl ik dat zo vaak deed in overleg met de club en als vrijwillig­er ontzettend veel gedaan heb voor de club.

Jullie zijn dus eigenlijk engeltjes?

(luide lach) Natuurlijk niet. We gaan daar ook niet moeilijk over doen. We schamen ons ook niet over ons verleden. Integendee­l. We hebben onze club mee een naam, een bepaalde status gegeven. En door ons verleden zijn we zeker geen mindere fans. Integendee­l.

 ?? FOTO FRBE ?? Dieter Moyaert (links) en Jan Van Cauwenberg­h organisere­n vandaag een protestmar­s.
FOTO FRBE Dieter Moyaert (links) en Jan Van Cauwenberg­h organisere­n vandaag een protestmar­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium