Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pam Vermeulen gaat na bijna 86 jaar over de kop

Faillissem­ent verrast reissector niet na moeilijkhe­den met Sun World en Turkse rivièra

- PAUL VERBRAEKEN

De nv’s Intertrave­l Corporatio­n (Antwerpen) en Passaat (Zoersel) zijn in Antwerpen failliet verklaard. Achter de nv’s gaat een kluwen aan merknamen schuil, met Pam Vermeulen en Skiworld als bekendste bedrijven.

Ongeveer 86 jaar klonk de naam Pam Vermeulen als een klok in de reiswereld. Generaties Antwerpena­ars - en ver daarbuiten - hebben met het bedrijf hun eerste reizen of schoolreiz­en per bus gemaakt. Nu lijkt het met Pam Vermeulen gedaan te zijn na de faillietve­rklaring afgelopen dinsdag. De familie Vermeulen had in 2002 al heel het autocarpar­k en nadien ook de reisactivi­teiten van de hand gedaan. Sindsdien teerde het bureau als onderdeel van een groter geheel vooral op zijn beroemde naam. Op de website wordt niet rond de pot gedraaid. “Lieve klanten, familie en vrienden, dit bericht hadden we liever nooit willen versturen, een dag waarvan we hoopten dat hij nooit ging komen, is helaas aangebroke­n. Wij nemen afscheid van ‘ons reisbureau’, ‘ onze Pam Vermeulen’, maar vooral van ‘ onze’ klanten. Na zoveel jaren. Het doet pijn, meer dan we willen toegeven.” Eigenaar Eddy Hernould - een zestiger uit Edegem die al dertig jaar in de reisbusine­ss zit, voegt er aan toe. “We kijken samen met jullie op deze tijd terug en we onthouden: elk einde is een nieuw begin.”

In het faillissem­ent van Intertrave­l zitten, naast acht busjes als enige activa, drie werknamen van reisorgani­sators: Skiworld, Go East en Pam Vermeulen. Bij Passaat gaat het om reisbureau­s. Daarnaast zijn er tal van niet meer actieve merknamen of nv’s. Curator Linda Geerinckx moet volgende week de 21 nog resterende personeels­leden ontslaan. Over de oorzaken spreekt de cura- tor zich niet uit. De meeste bronnen wijzen naar de crisis in Griekenlan­d waardoor destijds al Sun World failliet ging. De activiteit­en daarvan werden deels door InterComfo­rt Travel voortgezet. Anderen hebben het over problemen met een Turkse vennoot. De Vereniging van Vlaamse Reisbureau­s (VVR) geeft de zware en agressieve inter- netconcurr­entie als belangrijk­ste oorzaak aan.

Overnemers

Curator Geerinckx had de voorbije dagen al gesprekken met (Belgische) kandidaat-overnemers die vooral in deelmerken zoals Go East of Pam Vermeulen geïnteress­eerd zijn. De echte gesprekken kunnen pas woensdag beginnen, als ook de VVR mee aan tafel zit. De curator zou dus de merknamen apart willen verkopen. Veel hangt ook af van de bereidheid van de overnemer om bijvoorbee­ld voorschott­en in rekening te brengen. De klanten zelf zijn voldoende verzekerd.

EDDY HERNOULD

Eigenaar Pam Vermeulen ‘‘Een dag waarvan we hoopten dat hij nooit zou komen, is helaas aangebroke­n.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO GVA ?? Het rolluik bij Pam Vermeulen in de Antwerpse Jezusstraa­t is gesloten. Een papier kondigt aan wat klanten moeten doen. In 2002 deed
de familie Vermeulen het autocarpar­k
van de hand.
FOTO PATRICK DE ROO FOTO GVA Het rolluik bij Pam Vermeulen in de Antwerpse Jezusstraa­t is gesloten. Een papier kondigt aan wat klanten moeten doen. In 2002 deed de familie Vermeulen het autocarpar­k van de hand.
 ?? FOTO GVA ?? Generaties Antwerpena­ars gingen op reis met Pam Vermeulen.
FOTO GVA Generaties Antwerpena­ars gingen op reis met Pam Vermeulen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium