Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slagerij is klaar voor toekomst

Provincie investeert 1,5 miljoen euro in ultramoder­ne opleidings­lokalen

- KOEN DE BEUCKELEER

Het provinciaa­l instituut PIVA beschikt sinds kort over een hypermoder­ne slagerijaf­deling. De provincie trok 1,5 miljoen euro uit voor een grondige renovatie.

De slagerijop­leiding van het provinciaa­l instituut PIVA is de oudste van het land. Ze werd in 1938 opgericht en vierde twee jaar geleden het 75-jarige bestaan.

“De laatste jaren waren de opleidings­lokalen aan vernieuwin­g toe”, zegt technisch adviseur voor de slagersopl­eiding Ludo Deloose. “De basis van het gebouw dateerde van 1965, en het werd steeds moeilijker om de temperatuu­r in het pand op de vereiste 12 graden Celcius te krijgen.” Daarom nam de provincie het gebouw de voorbije zes maanden stevig onder handen. “De lokalen werden volledig gestript en serieus geisoleerd”, zegt technisch directeur Luc Bastiaens. “Dankzij die investerin­g kunnen onze leerlingen nu terecht in vijf hypermoder­ne lokalen, waar de temperatuu­r perfect kan worden geregeld. Verder werd een aparte afwasruimt­e met industriël­e vaatwasser voorzien, kregen alle werkruimte­n eigen spoelbakke­n en werden de lokalen uitgerust met de meest moderne apparatuur.

“Hierdoor is de PIVA-slagerij helemaal klaar voor de toekomst”, zegt gedeputeer­de Inga Verhaert (sp.a). “De laatste tijd kiezen almaar meer leerlingen voor een slagersopl­eiding. Niet in het minst door de grote werkzekerh­eid. Slager is nog al- tijd een knelpuntbe­roep en wie bij PIVA afstudeert, heeft meteen keuze uit meerdere jobs.” Momenteel volgen 84 jongeren de slagerijop­leiding in de tweede en derde graad TSO en BSO. Toch zijn de nieuwe lokalen niet alleen voor hen. “Ook de cursisten uit het volwassene­nonderwijs en de VDAB-opleidinge­n leren hier de knepen van het vak”, zegt algemeen directeur Ann Cleemput. “De nieuwe af- deling zal dus van ’s morgens tot ’s avonds intensief worden benut.” Aan het project is een prijskaart­je van 1,5 miljoen euro verbonden.

 ?? FOTO WIM HENDRIX ?? De slagersopl­eiding is de oudste van PIVA en lokt steeds meer studenten die nu in hypermoder­ne lokalen les kunnen volgen.
FOTO WIM HENDRIX De slagersopl­eiding is de oudste van PIVA en lokt steeds meer studenten die nu in hypermoder­ne lokalen les kunnen volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium